Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 09. 01. 2018. | Komentara: 0

Marton: Ne dozvolimo da Zrenjanin nestane

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj skupštini Aleksandar Marton upozorio je danas na, kako je rekao, katastrofalno stanje u kojem se nalazi grad Zrenjanin.

LSV

- Poslednji demografski podaci izuzetno su sumorni i jasno ukazuju na trend drastičnog smanjenja broja stanovnika. Zrenjaninska sela prepuna su praznih kuća, a sve su indicije da će se slična pojava beležiti i u samom gradu. Po podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u srednjem Banatu je za samo pet godina čak 9.000 stanovnika manje. Dakle, naš region je izgubio broj stanovnika koji odgovara broju nastanjenih građana na prostoru od Čente, preko Perleza i Belog blata do Stajićeva – naveo je Marton u saopštenju.

Još sumorniji su podaci u odnosu na 1981. godinu. Kako je naveo, Zrenjanin je za 35 godina izgubio 20.000 građana.

Demografski sunovrat se ispoljava u smanjenju privrednih aktivnosti. Zrenjanin je nekada imao preko 50.000 zaposlenih radnika, a danas svega 29.000. 

- Veliki industrijski kompleksi su prazni i zarasli u korov. Lokalne vlasti godinama najavljuju investicije, ali su dolasci investitora iz Turske, zapadne Evrope, Rusije, Kine i Finske ostali bajka. Nažalost, sa sve tužnijim krajem. Nažalost, umesto da se svi zajedno počnemo baviti rešavanjem ogromnog problema odliva stanovništva, krajem 2017. godine u gradu se počelo baviti pitanjem promene imena grada. Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na ozbiljnosti svih političkih, ali i drugih aktera javnog života u Zrenjaninu. Samo ozbiljan pristup može sprečiti demografski sunovrat našeg grada. U suprotnom, više naših sugrađana će živeti u Beču, Berlinu, Dablinu ili Sidneju, nego u Zrenjaninu. LSV na to ne želi da pristane – zaključio je Aleksandar Marton.

 (BILSV, 09.01.2018)




Odbori LSV | Ponedeljak, 27. 06. 2011. | Komentara: 0

Održane sportske igre sremačkih Ligaša

RUMA - Sremački Ligaši su se okupili i ove godine na zajedničkoj proslavi rođendana Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ovaj put datum je bio 25. jun, domaćin Opštinski odbor Ruma, mesto održavanja "Lovački dom" na Borkovačkom jezeru, a slogan ovogodišnjih igara bio je "Ko ti kriv što nisi Sremac".
Odbori LSV | Ponedeljak, 20. 06. 2011. | Komentara: 0

Tomaševac pobednik

ZRENJANIN - GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu organizovao je drugi po redu "Ligaški kotlić", takmičenje u kuvanju riblje čorbe, na kojem je svoje kuvarsko umeće odmerilo 40 ekipa sa 130 kuvara i oko 350 učesnika. Pored ekipa Mesnih odbora Lige učestvovale su i gostujuće ekipe.
Odbori LSV | Utorak, 14. 06. 2011. | Komentara: 0

Predstavnici LSV Novi Sad dali krv

NOVI SAD - Izvršni odbor Gradskog odbora LSV Novi Sad organizovao je jutros akciju dobrovoljnog davanja krvi u okviru koje su se članice i članovi ovog odbora dali krv u Zavodu za transfuziju krvi. Time je obeležen Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, a kako je rekao predsednik IO GrO LSV Novi Sad Robert Kolar, ovaj "mali" gest uzima malo vremena, a nekome će dati puno istog.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook