Novi Sad tri godine talac vladajuće koalicije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 17. 09. 2015. | Komentara: 0

Novi Sad tri godine talac vladajuće koalicije

NOVI SAD – Nakon tri godine mandata aktuelne vladajuće koalicije u Novom Sadu,  grad je konstantno u crnim hronikama i aferama, a situacija je danas gotovo kakva je bila i 2012. godine, neposredno nakon što je prekomponovana zahvaljujući siledžijstvu i nepoštovanju izborne volje, istakao je sinoć predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Robert Kolar.

LSV

Gostujući u emisiji „Otvoreni ekran“ na Kanalu 9, Kolar je podsetio da članice današnje vladajuće koalicije Dinara-Drina-Dunav i Treća Srbija nisu ni učestvovale u tadašnjim izborima, te da je Socijalistička partija Srbije bila prisiljena da uđe u takvu koaliciju, što je dovelo do njenog cepanja i upitao zbog čega je uopšte neophodno upodobljavanje sa republičkom vlašću.
– Zašto bi moralo da se upodobljava? Zašto lokalna vlast ne bi mogla da se formira onako kako su građani glasali – zapitao je Kolar. Podsetio je da je Srpska napredna stranka tada imala 15 odbornika, a DS 18 ili 19, a da je u međuvremenu spao na devet.

Međusobne ucene

Kolar je ocenio da vladajuća koalicija u Novom Sadu i danas funkcioniše po principu ucena i talova, gde se partneri međusobno se ucenjuju.
– Vlast se tri godine, u najvećoj meri, bavi dvema temama. Jedna je „za sve su krivi oni pre“, a druga je „daj da srušimo pokrajinsku vlast“. To su dve glavne teme kojima se aktuelna gradska većina bavi – rekao je Kolar i zapitao koja je to velika investicija stigla u Novi Sad u tom periodu.
– Koji mi to napredak imamo? Šta je to izgrađeno? Koja investicija je došla? Koji su to novi pogoni otvoreni?  Šta je to od obećanja da će sve da se promeni urađeno? Da li je to zabodeni ašov za fabriku čarapa u Budisavi? Pa nema ni tog ašova, a kamoli pogona.  Koji je to novi bulevar, koji je to novi most, koji je to novi park, koja je to nova garaža – zapitao je on. Kolar je istakao i da krpljenje rupa, popločavanje trga, orezivanje zelenila ili šišanje trave nisu investicije ili pomak, već da je to puko održavanje za koje zaposleni u komunalnim preduzećima i dobijaju plate.
– Za to nisu potrebni političari. Posao lokalnih političara da omoguće napredak grada – navodi Kolar. 

Komunalni sektor u problemu

Rober Kolar je upozorio da gradska javna komunalna preduzeća od sredstava koja dobijaju od gradskog budžeta grada u najvećoj meri ne napreduju. Podsetio je na veliki broj afera koje su potresale komunalni sektor, navodeći, između ostalog, na primere zloupotrebe službenih automobila i saobraćajne nesreće koje su njima činjene van radnog vremena.
– Ako se te sitnice tolerišu, ako nekolicina bahatih takozvanih rukovodilaca komunalnih preduzeća razbijaju inventar u  preduzeću jer su ustali na levu nogu ili im se nije dopala reč saradnika, razbijaju kafe kuhinju, prete po Lisju.. Zar to nisu grozni pokazatelji bahatosti tih grupacija koje potom rezultiraju mnogo strašnijim aferama po nas, po građane Novog Sada – naveo je Kolar.  Dodao je da trenutno sa sigurnošću ne može ni da se kaže koliko grupacija ima u Skupštini grada, niti u vladajućoj koalicji, dok je, s druge strane, odbornički klub LSV od početka do danas zadržao svojih 12 odbornika.  
– To je tako jer smo mi okupljeni oko programa i ideje, a ne oko kratkoročnih interesa – navodi Kolar.

Ubrzana fašizacija društva

Komentarišući nedavno sprečavanje održavanja konferencije za novinare Demokratske stranke, za koje su odgovorni aktivisti Srpske napredne stranke, Kolar je upozorio da je reč o ozbiljnom problemu koji neće izaći na dobro.
– Činjenica je da ubijanje slobode okupljanja i prava na slobodu govora, što je u ovom slučaju direktno urađeno, nikako nije dobro. A ako iskreno pogledamo kompletnu društvenu sliku danas, mi ozbiljno klizimo u fašizaciju društva. To se jasno vidi jačanjem ultradesničarskih organizacija, to se jasno vidi ekstrmističkim stavovima tih organizacija i to se vidi u njihovom tolerisanju  – rekao je Kolar podsećajući na nedavne uslovne presude odgovornima za paljenje ambasada.
– Onda imate najobičniju pres konferenciju koju neko želi da održi, ne miting, ne demonstracije, ne rušenje, nego pres konferenciju, koja bude razbijena aktivistima neke druge strane. To nije dobro – zaključio je on ističući da pravo na okupljanje ili slobodu govora niko nikom ne sme da oduzima.

(BILSV, 17. 09. 2015)



Odbori LSV | Subota, 28. 09. 2024. | Komentara: 0

EPS da pod hitno reši problem sa očitavanjem brojila i visokim računima za struju

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANi zahteva od Elektroprivrede Srbije da pod hitno reše problem koji imaju mnogi građani Srbije, a vezan je za očitavanje brojila za struju i visoke račune za utrošenu električnu energiju.
Odbori LSV | Petak, 27. 09. 2024. | Komentara: 0

SNS sprečava odbornike Skupštine grada Novog Sada da rade svoj posao

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik, koja je trebala da predsedava vanrednom sednicom, ističe da ih je vladajuća većina sada fizički sprečila da održe sednicu o problemu pijaće vode, jer im je to jedini preostali način da spreče razgovor o ovoj bitnoj temi.
Odbori LSV | Četvrtak, 26. 09. 2024. | Komentara: 0

Zahtevamo pomoć poljoprivrednicima zbog posledica suše

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo skreće pažnju na jedan od gorućih problema sa kojim se trenutno suočavaju građani Vojvodine – drastično smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura usled suše. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook