Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave degradira autonomiju lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 08. 12. 2015. | Komentara: 0

Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave degradira autonomiju lokalnih samouprava

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Grada Zrenjanina Tibor Vaš kritikovao je danas Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

LSV

On je istakao da najavljeno smanjenje izvornih prihoda, kao i promena procentualne podele ključnog ustupljenog prihoda, poreza na dohodak, sa 80 procenata u korist jedinica lokalnih samouprava na 50 procenata, a što predviđa Nacrt, mogu izazvati samo degradaciju grada Zrenjanina i dodatno urušavanje autonomije i samostalnosti.

- Ovim Nacrtom se predviđaju rešenja kojima će se pomenuti prihodi lokalnih samouprava smanjiti na taj način što će se ukinuti pojedine takse, a umanjiće se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Posebno je značajno to što prihod od poreza na dohodak građana učestvuje u ukupnim prihodima jedinica lokalnih samouprava sa između 22 i 30% udela – naveo je Vaš, dodajući da ukoliko se Zakon sa takvim odredbama usvoji, to nije ništa drugo nego onemogućavanje normalnog funkcionisanja grada.

Vaš je istakao da ovakvo rešenje vodi centralizaciji i pojačava zavisnost od republičkih vlasti.

- Smisao lokalnih samouprava je upravo u tome da građani mogu da rešavaju svakodnevne probleme brže i efikasnije i u skladu sa svojim potrebama – kazao je odbornik LSV, dodajući da bi lokalne samouprave mogle da funkcionišu i da imaju samostalnost, neophodno je da imaju izvorne prihode i da što manje zavise od republičkih vlasti.

Ono što je posebno opasno, prema njegovim rečima, jeste to što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni.

- Smatramo da će ovo smanjenje finansijskih izvora grada u još većoj meri opteretiti budžete građana, kao i da će se smanjiti kvalitet usluga koje se pružaju građanima, čime se još više pogoršava stanje u manjim sredinama – istakao je Vaš.

On je objasnio da bi ovakvo rešenje zajedno sa najavljenim smanjenjem budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine bilo izuzetno nepovoljno za razvoj gradova i opština.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine se oduvek zalagala za decentralizaciju i spuštanje vlasti na niže nivoe – nivo pokrajine i lokalne samouprave i zato smatramo da bi ovaj zakon bio poguban za funkcionisanje Grada Zrenjanina i normalan život građanki i građana Zrenjanina – zaključio je Tibor Vaš.

(BILSV, 08.12.2015)



Odbori LSV | Ponedeljak, 18. 04. 2011. | Komentara: 0

Tribina o zdravlju u Beočinu

BEOČIN - Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Beočin organizovao je nedavno u tom mestu tribinu povodom Svetskog dana zdravlja. Predavanje na temu "Preventiva i dijagnostika bolesti" održala je dr Živka Zubanov specijalista radiolog Vojne bolnice.
Odbori LSV | Ponedeljak, 18. 04. 2011. | Komentara: 0

Ukidanje redovne registracije za traktore zatraženo u Bačkoj Topoli Novom Orahovu i Magliću

BAČKA TOPOLA/MAGLIĆ - Akcija Lige socijaldemokrata Vojvodine za ukidanje obavezne godišnje registracije traktora organizovana je danas u Novom Orahovu i Bačkoj Topoli gde su građanke i građani u velikom broju pozdravili ovu akciju.
Odbori LSV | Petak, 15. 04. 2011. | Komentara: 0

Akcija protiv godišnje registracije traktora u Aracu i Bajši

ZRENJANIN/BAČKA TOPOLA - Aktivisti Gradsko odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin i Mesnog odbora Aradac danas su ispred mesne kancelarije u tom mestu prikupljali potpise podrške i promovisali inicijativu za izmenu odluke Vlade Republike Srbije u vezi sa registracijom poljoprivredne mehanizacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook