Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave degradira autonomiju lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 08. 12. 2015. | Komentara: 0

Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave degradira autonomiju lokalnih samouprava

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Grada Zrenjanina Tibor Vaš kritikovao je danas Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

LSV

On je istakao da najavljeno smanjenje izvornih prihoda, kao i promena procentualne podele ključnog ustupljenog prihoda, poreza na dohodak, sa 80 procenata u korist jedinica lokalnih samouprava na 50 procenata, a što predviđa Nacrt, mogu izazvati samo degradaciju grada Zrenjanina i dodatno urušavanje autonomije i samostalnosti.

- Ovim Nacrtom se predviđaju rešenja kojima će se pomenuti prihodi lokalnih samouprava smanjiti na taj način što će se ukinuti pojedine takse, a umanjiće se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Posebno je značajno to što prihod od poreza na dohodak građana učestvuje u ukupnim prihodima jedinica lokalnih samouprava sa između 22 i 30% udela – naveo je Vaš, dodajući da ukoliko se Zakon sa takvim odredbama usvoji, to nije ništa drugo nego onemogućavanje normalnog funkcionisanja grada.

Vaš je istakao da ovakvo rešenje vodi centralizaciji i pojačava zavisnost od republičkih vlasti.

- Smisao lokalnih samouprava je upravo u tome da građani mogu da rešavaju svakodnevne probleme brže i efikasnije i u skladu sa svojim potrebama – kazao je odbornik LSV, dodajući da bi lokalne samouprave mogle da funkcionišu i da imaju samostalnost, neophodno je da imaju izvorne prihode i da što manje zavise od republičkih vlasti.

Ono što je posebno opasno, prema njegovim rečima, jeste to što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni.

- Smatramo da će ovo smanjenje finansijskih izvora grada u još većoj meri opteretiti budžete građana, kao i da će se smanjiti kvalitet usluga koje se pružaju građanima, čime se još više pogoršava stanje u manjim sredinama – istakao je Vaš.

On je objasnio da bi ovakvo rešenje zajedno sa najavljenim smanjenjem budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine bilo izuzetno nepovoljno za razvoj gradova i opština.

- Liga socijaldemokrata Vojvodine se oduvek zalagala za decentralizaciju i spuštanje vlasti na niže nivoe – nivo pokrajine i lokalne samouprave i zato smatramo da bi ovaj zakon bio poguban za funkcionisanje Grada Zrenjanina i normalan život građanki i građana Zrenjanina – zaključio je Tibor Vaš.

(BILSV, 08.12.2015)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Nastavljena kampanja

NOVI SAD - Kampanja "Podvuci liniju" kojom Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva primenu i produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji, nastavljena je i danas konferencijama za novinare u Vršcu i Bačkoj Topoli.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook