Pošumljenost Vojvodine daleko ispod minimuma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 01. 04. 2016. | Komentara: 0

Pošumljenost Vojvodine daleko ispod minimuma

ŽABALJ –  Pošumljenost pokrajine Vojvodine je svega 6,5 posto, a minimum je 14 odsto, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški. Kako je najavio, pokrajinska vlast nije zadovoljna dinamikom kojom se Vojvodina pošumljava, a zbog toga je ove godine izdvojeno više sredstva za ovu namenu. Parcela od 27 od ukupno 52 hektara pošumljava se u Žablju, što je dobar primer opštine koja brine o pošumljenosti svoje teritorije, smatra Bogaroški.


– Pre 30 godina ovde je bilo 400 hektara šuma, a danas na žalost imamo samo šikaru. Nadam se da ćemo, uz zajedničke napore, u narednim godinama ovde imati 400 hektara hrastove šume. To je značajno ne samo sa stanovišta ekologije, nego i sa stanovišta poljoprivrede, jer će šuma poslužiti kao zaštitni pojas i sprečavati eroziju zemljišta – rekao je Bogaroški i dodao da će pošumljavanje u opštini Žabalj sigurno doneti i ekonomsku dobit kroz drvnu masu, ali pre svega kroz razvoj turizma i lovnog turizma.

Resorni sekretar je još dodao da je prošle godine u saradnji sa vojvođanskim lokalnim samoupravama pošumljeno 285 hektara, te da je u planu da se u 2016. godini pošumi preko 600 hektara. 

Član Veća zadužen za finansije i ekonomiju u opštini Žabalj Jovan Panić rekao je da je u opštini Žabalj pošumljeno svega 1,5 odsto teritorije, te da se na pošumljavanju nije radilo više od tri decenije. Za pošumljavanje 55 hektara uloženo je ukupno 14 miliona dinara. Panić je još rekao da je planu nastavak posla, odnosno pošumljavanje još 130 hektara u Žabalju, Gospođincima, Čurugu…

(BILSV, 01. 04. 2016)



Odbori LSV | Sreda, 25. 05. 2011. | Komentara: 0

Za Evropski dan parkova - nove sadnice u OŠ

ZRENJANIN - Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton danas je, sa đacima OŠ "Petar Petrović Njegoš", učestvovao u akciji sadnje desetak novih sadnica tuje u parku škole.
Odbori LSV | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Efikasnijim merama do veće poljoprivredne proizvodnje

ZRENJANIN - Predsednik Saveta za poljoprivredu Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Petar Mihajlov pozvao je danas na konferenciji za novinare Vladu Srbije da ukine obaveznu godišnju registraciju traktora.
Odbori LSV | Sreda, 18. 05. 2011. | Komentara: 0

Pružiti stručnu i finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima

ZRENJANIN - Predsednik Saveta za privredu, preduzetništvo i međugraničnu saradnju GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Vladimir Milošev izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da veliki privredni subjekti u gradu Zrenjaninu i regionu ne rade usled loše privatizacije, svetske ekonomske krize i drugih faktora koji su doveli do prestanka proizvodnje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook