Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Na redovnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Radovan Živankić, direktor Savremene galerije u tom gradu, rekao je da ta ustanova trenutno poseduje najveću zbirku savremene jugoslovenske umestnosti u Vojvodini, sa preko 2.800 dela: akvarela, grafika, uljanih slika. 

- One se, na žalost, i dalje nalaze u depou. Bilo je ideja da budu stavljene na uvid građanstvu i nadam se da će u skorije vreme doći  do realizacije tih planova. Takođe, zadovoljan sam i što smo rad naše izuzetne vajarke Ljubice Tapavički "Prelja", koji je kao gipsani odlivak stajao 50 godina, uspeli da izlijemo u bronzi i sačuvamo. Ta skulptura postavljena je na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke " kaže Živankić. On je rekao i da je galerija 2006. godine proslavila pola veka postojanja i da je 1964. godine osnovana kao direktna posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, formirane 1956. Galerija čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, a deluje kroz različite sadržaje: organizovanje susreta likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, i drugo i to u salonu Savremene galerije i u Ečki. Prema Živankićevim rečima, Umetnička kolonija Ečka ubrzo se afirmisala kao značajno mesto na kulturnoj mapi tadašnje Jugoslavije, a za njom i zrenjaninska galerija. Zrenjaninska Savremena galerija poznata je i po Bijenalu akvarela, nastalom iz bogate tradicije Kolonije akvarela, kojih je do sada bilo trideset. U toku je izložba IX Bijenala, po čemu je ova ustanova kulture poznata i van granica naše zemlje.

(BILSV, 28.06.2011.)




Odbori LSV | Petak, 20. 04. 2012. | Komentara: 0

Bez lažnih obećanja

BEČEJ – Liga socijaldemokrata Vojvodine ne obećava, poput drugih stranaka, otvaranje novih radnih mesta niti novac koji će padati sa neba ukoliko Liga dođe na vlast, već će i dalje insistirati na borbi za Vojvodinu i mogućnost da ona raspolaže svojom imovinom, istakao je na tribini u Drljanu šef izbornog štaba OO LSV Bečej Tot Ferenc.
Odbori LSV | Četvrtak, 19. 04. 2012. | Komentara: 0

Napredak Vojvodine zahteva promenu sistema

BELA CRKVA – Tribina Lige socijaldemokrata Vojvodine u Beloj Crkvi održana je juče u sali Centra za kulturu, a pred oko 300 članova i simpatizera govorili su predsednik LSV Nenad Čanak, predsednik Političkog saveta LSV Dušan Jakovljev, prva na listi za lokalne izbore i kandidatkinja za poslanicu u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu Sandra Ristić, kao i agronom Miroslav Raletić.
Odbori LSV | Sreda, 18. 04. 2012. | Komentara: 0

Beskompromisno ćemo se boriti za Novi Sad

NOVI SAD - Kandidatkinja Lige socijaldemokrata Vojvodine za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov izjavila je večeras da građanima ne želi bilo šta da obećava, jer se podrazumeva da gradonačenik dovodi investiture, obezbeđuje nova radna mesta za Novosađane, radi na povećanju bezbednosti građana i otvaranju novih škola, predškolskih ustanova i dečjih igrališta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook