Privatizacija NOVI SAD - GAS veća od afere sa ATP Vojvodinom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 17. 02. 2016. | Komentara: 0

Privatizacija NOVI SAD - GAS veća od afere sa ATP Vojvodinom

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je apsolutno protiv privatizacije DP „Novi Sad - Gas“, izjavio je za RTV predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić. On napominje da će privatizacija ovog preduzeća biti afera veća od ATP Vojvodine.


- Svuda u zemlji su postojala takva preduzeća i sva su pretvorena u javna preduzeća, ako su i bila društvena. I mi smatramo da to treba da postane javno preduzeće. Da li će to biti javno preduzeće koje pripada gradu, pokrajini ili „Srbijagasu“, to je na državi da odluči. Ali ova privatizacija, pogotovo ovakva, nije u redu – kazao je on u emisiji „Radar“.

Kravić ističe da se teren za privatizaciju „Novi Sad – Gasa“ priprema odavno i to na jedan volšeban način. 

- Mi govorimo već duže vreme da je tu u pitanju jedna afera koja je praktično deset puta veća, po tome kakva će šteta nastupiti po građane Novog Sada, od "ATP Vojvodine". Ovde su sredstva, koja su uložena, više desetina miliona evra, a koja pripadaju praktično građanima Novog Sada – upozorio je predsednik GrO LSV Novi Sad. Kako je istakao, pre 20 godina je, protivno Ustavu, jer je Ustav od 1990. godine ukinuo društvenu svojinu. DP Novi Sad – Gas funkcioniše kao privatno preduzeće, a obavlja neku javnu društvenu funkciju.

- Proteklih 20 godina ta firma je izvan svih nekih redovnih okvira. Problem je što se sada, osim onoga što je Zavod za izgradnju grada ulagao kao sredstva u tu mrežu koja je u Novom Sadu rađena, prvo počeo u Kamenici, pa onda se širio po gradu s jedne strane, a s druge strane su građani sami plaćali priključke. Ali kroz te priključke, samo na njihovom placu, oni su u razlici u ceni plaćali kompletne instalacije. Te instalacije su sve na divlje napravljene, znači tu nema uopšte instalacije koje su sa građevinskom dozvolom. Sada, svu tu mrežu koja vredi desetine i desetine miliona evra neko treba da proda, da dođe neko sa strane da to kupi, a to je praktično svojina građana Novog Sada – kazao je Aleksandar Kravić.

On je upitao i kako je moguće da „Srbijagas“, koji je poverilac DP „Novi Sad – Gas“ i kome ovo preduzeće dve godine duguje 40, 50 miliona evra, apsolutno ništa nije preduzeo da to novosadsko preduzeće prisajedini i da postane praktično deo „Srbijagasa“. 

- Mi sada imamo situaciju da se pojavljuju ljudi koji hoće na mala vrata da odrade priču privatizacije. To je da se otkupi praktično dug prema „Srbijagasu“, a taj koji ga otkupi biće praktično i većinski vlasnik u DP „Novi Sad – Gas“ i na taj način će preuzeti firmu. Nova opcija postoji kao rešenje, a to je da ako firma ode sada u stečaj ima mogućnosti po novom zakonu da neko u stečaju kupi ta prava i tako privatizuje firmu – zaključio je Kravić.

(BILSV, 17.02.2016)




Odbori LSV | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Preko 530 potpisa za Liginu inicijativu

BAČKA TOPOLA - Aktivisti Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola prikupili su do sada više od 530 potpisa podrške inicijativi LSV da trudnice u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini tokom porodiljskog odsustva imaju pravo na punu platu, izjavila je danas predsednica Foruma žena OO LSV Bačka Topola Hajnalka Malacko Virag.
Odbori LSV | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Za pet godina četvrtina stanovnika biće starija od 65 godina

RUMA - Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Rumi završio je akciju prikupljanja potpisa sugrađana u akciji "Puna plata za trudnice", a prikupljeno je oko 300 potpisa, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u ovom odboru.
Odbori LSV | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

I Pančevci za punu platu trudnicama

PANČEVO - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula je akciju na nivou pokrajine, zahtevajući od lokalnih samouprava da dotiraju umanjenje zarada trudnicama dok su na bolovanju, a organizovala je i potpisivanje peticije građana, koja bi trebalo da bude prosleđena lokalnoj vlasti, rekao je potpredsednik Gradskog odbora LSV Pančevo Jovan Petrovački.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook