Protiv odlaganja ispravljanja istorijske nepravde

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Protiv odlaganja ispravljanja istorijske nepravde

LSV SomborSOMBOR - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine saopštio je danas da će od denacionalizacije i pravedne restitucije otetih materijalnih dobara nakon Drugog svetskog rata u velikoj meri zavisiti hoće li Srbija sebe graditi kao građansku državu.

Za to opredeljenje neophodan je konsenzus političkih partija na vlasti, pogotovo u ovako politički nestabilnom vremenu, navodi se u saopštenju i ističe da „rastrzani između nasleđa i onog što moramo učiniti, gubimo dragoceno vreme".

- Naslednici aveti prošlosti proganjaju nas svakodnevno u nastojanju odlaganja ispravljanja višedecenijske nepravde počinjene nad mnogim vojvođanskim porodicama. Otvaranje starih rana na brutalan način koristi samo destruktivnim grupacijama sa namerom da se podstakne netrpeljivost. Naročito je opasno kada to čine grupacije iz zemalja u okruženju - upozoravaju somborski ligaši. Podsećajući da Zakon o restituciji ne spominje nikakvu kolektivnu krivicu niti kolektivnu odgovornost, oni upozoravaju na nastojanja da se upravo tako tumače neke njegove odredbe i na taj način unese pometnja, u cilju odlaganja primene Zakona. Liga socijaldemokrata Vojvodine ponudila je rešenje nastalog problema u vidu zahteva Zakonodavnom odboru Skupštine Srbije za autentičnim tumačenjem odredaba Zakona o restituciji, dodaje se u saopštenju. Podseća se da je konfiskacija imovine uvek išla uz sudsku presudu, kao i da je zakon zbog toga ostavio mogućnost da svi koji su rehabilitovani imaju prava na restituciju, bez obzira kom narodu pripadali.
- Želeći da se izbegne gubljenje vremena u primeni Zakona o restituciji, za Ligu socijaldemokrata Vojvodine je neprihvatljiva rasprava o različitim „dobronamernim" tumačenjima još neprimenjenog Zakona. Gradski odbor LSV Sombor sumnja u iskrenost političkih partija po ovom pitanju. Mišljenja smo da su sporna tumačenja u funkciji daljeg prolongiranja primene odredaba Zakona i nastavka višedecenijskog korišćenja otete privatne imovine - zaključuje se u saopštenju OO LSV Sombor.
(BILSV, 18. 10. 2011.)




Odbori LSV | Utorak, 19. 04. 2016. | Komentara: 0

Novom Sadu su potrebni menadžeri, a ne političari

NOVI SAD - Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za gradonačelnika Novog Sada Dušan Bajić još jedan je od poznatih Novosađana koji je za protal NSHronika.rs prokomentarisao rad Gradske vlade u protekle tri i po godine, izneo predloge o tome šta bi nova vlast trebalo prvo da uradi i iz svog ugla govorio o idelanom gradonačelniku.
Odbori LSV | Petak, 15. 04. 2016. | Komentara: 0

Šta je u pozadini odugovlačenja sa fabrikom vode?

ZRENJANIN - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin zatražio je od čelnika aktuelne gradske vlasti da prestanu da obmanjuju javnost svako malo pomerajući rokove za fabriku vode i zatražio istinu o tome šta je u pozadini toliko godina odugovlačenja izgradnje fabrike vode.
Odbori LSV | Sreda, 13. 04. 2016. | Komentara: 0

LSV prikupila više od 70 hiljada potpisa za referendum

SOMBOR - Liga socijaldemokrata Vojvodine ne odustaje od borbe za poljoprivrednike. Do sada je LSV prikupila više od 70 hiljada od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno za to da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta rekao je Radivoj Bata Đurić, iz Lige paora Vojvodine.





ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook