Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 14. 06. 2014. | Komentara: 0

Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

BEČEJ – Predsednik Saveta za poljoprivredu Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej sci. dipl. ing. Aleksandar Kekić izjavio je da je prošla zima bila blaga, ali je donela veliki problem – najezdu miševa na poljima.

LSVOn napominje i da bi šteta bila manja da je poljoprivredna savetodavna služba (PSS) na vreme obavestila na realnu mogućnost najezde glodara, jer je sve ukazivalo na to da će se oni na poljima pojaviti u, do sada, nezapamćenom broju.  

- Takođe, na vreme bi se pripremila sredstva u dovoljnoj količini da se suzbiju ove štetočine.
Istini za volju, sve je ovo posledica promene klime. U zadnjih nekoliko godina došlo je do pojave insekata u klipu kukuruza (sovice), te je kao obavezna mera, uvedeno tretiranje kukuruza (semenskog, šećerca,a po svemu sudeći to isto očekuje i merkantilni kukuruz). Ovo poskupljuje proizvodnju. Poljoprivredna savetodvna služba u buduće bi trebala na vreme da obavesti poljoprivrednike o realnoj opasnosti od pojave biljnih bolesti, štetočina, kako bi štete na usevima bile što manje – ukazuje Kekić.

Zbog toga on preporučuje da u PSS rade stručnjaci svih agronomskih struka (ratarsko-povrtarske, voćarske, fitofarmacije, poljoprivredne tehnike, meliorativne....), u kojima naša zemlja ne oskudeva, zatim da ove službe vode stručnjaci sa iskustvom, a ne da one budu oaza za partijske kadrove i poslušnike. Kekić dodaje i da zajedno sa nastavno-naučnim institucijama treba pronaći najdelotvornije načine borbe protiv štetočina,  po evropskom modelu.

- Ako želimo da budemo konkurentni u poljoprivrednoj proizvodnji sa razvijenim zemljama, moramo uložiti još više truda, znanja i sredstava. O subvencionisanoj poljoprivrednoj proizvodnji ne smemo, za sada, ni da pomišljamo – zaključuje Aleksandar Kekić.

(BILSV, 14.06.2014)



Odbori LSV | Subota, 09. 07. 2011. | Komentara: 0

Kikindski ligaši očistili deo grada

KIKINDA - U Kikindi je danas, i pored visoke dnevne temperature, održana još jedna u nizu akcija čišćenja grada u organizaciji Gradskog odbora LSV Kikinda. Današnja akcija pod nazivom "Vratimo osmeh gradu" održana je na teritoriji dela grada koji se naziva Baranda, a inicijativu su pokrenuli stanovnici Barande koji su se žalili na veoma loše stanje ovog dela grada.
Odbori LSV | Utorak, 05. 07. 2011. | Komentara: 0

Zrenjaninska apoteka jedna od najsnabdevenijih u Srbiji

ZRENJANIN - Direktorka Apoteke Zrenjanin mr ph Edita Fuks Hodi, izjavila je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu da je zahvaljujući stručnosti kadra i uspešnom radu, koji prati tradicija od 230 godina apotekarstva u gradu, Zrenjanin danas jedan od najsnabdevenijih gradova u Srbiji.
Odbori LSV | Utorak, 05. 07. 2011. | Komentara: 0

Otvorene prostorije LSV u Malom Iđošu

MALI IĐOŠ - Opštinska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Mali Iđoš otvorila je stranačku kancelariju u ovom mestu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook