Zakonima zaštititi domaće poljoprivrednike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Zakonima zaštititi domaće poljoprivrednike

NOVI BEČEJ - Za manje od dve godine se otvara mogućnost da stranci kupuju naše poljoprivredno zemljište.

LSV

Ove godine je Ministrastvo predložilo izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, gde umesto da zaštiti privatno poljoprivredno zemljište ima nameru da i državno poljoprivredno zemljište direktnom pogodbom bez licitacije bez ičega, dâ stranim kompanijama i domaćim tajkunima i to na 30 godina 30% svog poljoprivrednog zemljišta - rekao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški.
 
On je u Novom Miloševu, gde je LSV organizovala šetnju 100 zastava i prikupljanje potpisa za inicijativu za zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i spas vojvođanskih oranica, dodao da od 1. septembra 2017. godine naši poljoprivrednici gube mogućnost da dođu do onog najboljeg poljoprivrednog zemljišta i uzmu ga u zakup.
 
- Za manje od dve godine će morati da istrpe konkurenciju stranaca, koji imaju i više novca, bolju tehnologiju i bolji prolaz do evropskog tržišta. Sve evropske zemlje su u nacinalno zakonodavstvo ugradile zaštitne mehanizme za svoje poljoprivrednike - naglasio je Bogaroški.
 
Ono što LSV traži jeste da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu izmeni tako da se postavi uslov da poljoprivredno zemljište može da kupi samo onaj ko se najmanje tri godine bavi poljoprivredom i onaj ko najmanje 10 godina živi na teritoriji Republike Srbije, jer to je uslov koji naši poljoprivrednici  ispunjavaju već sada, a sa druge strane uslov koji će stranci jako teško ispuniti, dodao je on. Kako je napomenuo Bogaroški, na taj način će se ispoštovati naš sporazum sa Evropskom unijom da nema diskriminacije prema njihovim državljanima, a sa druge strane će biti zaštićeni naši poljoprivrednici od konkurencije.
 
Narednih dana stanovici opštine Novi Bečej imaće priliku da potpišu peticiju za promenu ovog spornog zakon, a LSV će svakog narednog vikenda nastaviti sa ovom akcijom.
 
(BILSV, 24.10.2015)




Odbori LSV | Ponedeljak, 05. 08. 2024. | Komentara: 0

Realizacija budžeta nedomaćinska, nije rešeno pitanje pijaće vode, niti ostali problemi koji muče Zrenjanince

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI na današnjoj sednici Skupštine grada kritikovali su realizaciju budžeta za prethodnu godinu, jer je procenat izvršenja pokazatelj da aktuelna gradska vlast naš grad ne vodi domaćinski. 
Odbori LSV | Utorak, 30. 07. 2024. | Komentara: 0

U Novom Sadu i Vojvodini nema mesta za mržnju!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno privođenje pravdi i kažnjavanje osoba koje su sinoć napale i vređale građane islamske veroispovesti u Novom Sadu.
Odbori LSV | Utorak, 23. 07. 2024. | Komentara: 0

Hitno pronaći i procesuirati odgovorne za nacionalističke incidente u Pančevu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI izražava duboku zabrinutost i osudu povodom pojave uvredljivih i nacističkih grafita na više lokacija u Pančevu, uključujući i dečije igralište kod Tehničke škole „23. maj”. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook