Zakonima zaštititi domaće poljoprivrednike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 24. 10. 2015. | Komentara: 0

Zakonima zaštititi domaće poljoprivrednike

NOVI BEČEJ - Za manje od dve godine se otvara mogućnost da stranci kupuju naše poljoprivredno zemljište.

LSV

Ove godine je Ministrastvo predložilo izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, gde umesto da zaštiti privatno poljoprivredno zemljište ima nameru da i državno poljoprivredno zemljište direktnom pogodbom bez licitacije bez ičega, dâ stranim kompanijama i domaćim tajkunima i to na 30 godina 30% svog poljoprivrednog zemljišta - rekao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški.
 
On je u Novom Miloševu, gde je LSV organizovala šetnju 100 zastava i prikupljanje potpisa za inicijativu za zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i spas vojvođanskih oranica, dodao da od 1. septembra 2017. godine naši poljoprivrednici gube mogućnost da dođu do onog najboljeg poljoprivrednog zemljišta i uzmu ga u zakup.
 
- Za manje od dve godine će morati da istrpe konkurenciju stranaca, koji imaju i više novca, bolju tehnologiju i bolji prolaz do evropskog tržišta. Sve evropske zemlje su u nacinalno zakonodavstvo ugradile zaštitne mehanizme za svoje poljoprivrednike - naglasio je Bogaroški.
 
Ono što LSV traži jeste da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu izmeni tako da se postavi uslov da poljoprivredno zemljište može da kupi samo onaj ko se najmanje tri godine bavi poljoprivredom i onaj ko najmanje 10 godina živi na teritoriji Republike Srbije, jer to je uslov koji naši poljoprivrednici  ispunjavaju već sada, a sa druge strane uslov koji će stranci jako teško ispuniti, dodao je on. Kako je napomenuo Bogaroški, na taj način će se ispoštovati naš sporazum sa Evropskom unijom da nema diskriminacije prema njihovim državljanima, a sa druge strane će biti zaštićeni naši poljoprivrednici od konkurencije.
 
Narednih dana stanovici opštine Novi Bečej imaće priliku da potpišu peticiju za promenu ovog spornog zakon, a LSV će svakog narednog vikenda nastaviti sa ovom akcijom.
 
(BILSV, 24.10.2015)




Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.
Odbori LSV | Subota, 22. 06. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Ne plašim se, ali ni ne očekujem da će oni koji su mi oštetili auto biti uhvaćeni

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Maja Mrnuštik, kojoj su nožem izbušene gume pre dva dana u Novom Sadu, kaže za Danas da ne očekuje da će počinioci biti pronađeni.
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook