Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 27. 10. 2015. | Komentara: 0

Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

ZRENJANIN – Član Glavnog odbora Lige socijaldmeokrata Vojvodine Branislav Knežević rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je LSV nizom akcija u prethodnom periodu započela proces prikupljanja 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta.

LSV

- Zalažemo se da se prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta zaštite domaći poljoprivrednici, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna. Takođe, smatramo da treba zaštititi poljoprivrednike prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup i od nelojalne konkurencije iz inostranstva i od domaćih tajkuna – istakao je Knežević, dodajući da moramo imati u vidu da je poljoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.

Kako Knežević objašnjava, potrebno je hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Republike Srbije, pod istim uslovima kao i naši državljani.

- U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, pa budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva – izjavio je on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i drugih zakonskim akata, kao i donošenje novog zakona sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.

- Ovakvo rešenje su primenile skoro sve zemlje članice Evropske unije postavljajući posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta koji su isti i za domaće i strane državljane, ali takvi da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune – zaključio je Knežević, dodajući da će LSV nastaviti dvadesetpetogodišnju borbu za interes Vojvođanki i Vojvođana, i vojvođanskih paora, jer bez Vojvođana i vojvođanske zemlje nema ni Vojvodine.

(BILSV, 27.10.2015)



Odbori LSV | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Pogodnosti za plaćanje komunalnih usluga za sve građane Srbije!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da odluka da samo građani Beograda imaju privilegiju plaćanja računa na rate i otpisa kamate, dok danas, 1. novembra 2023. godine, svedočimo poskupljenju cene plina za 10% i 8% skupljoj ceni struje, predstavlja duboku nepravdu i stvara ozbiljnu socijalnu i ekonomsku nejednakost. 
Odbori LSV | Utorak, 31. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani će pobediti i konceptom Na ravne časti ojačati Vojvodinu

Svakodnevno smo svedoci nemaštine i problema sa kojima se svi susrećemo i nimalo ne čude protesti radnika Pošte, blokada Kvantaške pijace i katastrofalno stanje naše poljoprivrede i životne sredine, dok se miljenicima vlasti i verskim zajednicama daje veliki deo gradskog budžeta.
Odbori LSV | Sreda, 25. 10. 2023. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani: Vršačka regija infrastrukturno zapostavljena. Ispravićemo tu nepravdu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da građanke i građani Vršca, kao integralni deo Vojvodine i Srbije, zaslužuju jednak tretman u svakom pogledu, uključujući i infrastrukturu. Vojvodina je kroz istoriju bila važan deo Srbije, sa svojim specifičnostima, tradicijama i kulturom, i njeni građani su uvek dali svoj doprinos razvoju države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook