Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2013. | Komentara: 0

Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Predrag Perkić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na važnost 9. maja u istoriji srpske borbe protiv fašizma.

LSV

Kako je naveo, tog dana 1945. godine, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Rajha potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.
– Od tog trenutka, pa do danas, savremena Evropa funkcioniše utemeljena na vrednosti i tekovinama antifašizma – istakao je Perkić i dodao da je za ove prostore veoma značajna činjenica da je antifašistička borba u Drugom svetskom ratu jedna od najsjajnijih stranica istorije južnoslovenskih naroda.
– Stoga izgleda u najmanju ruku neobično što se Srbija sa punim pravom ne ponosi svojim učešćem u antifašističkom pokretu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Mi, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, izražavamo nadu da aktuelna vlast svoju političku volju za modernizacijom društva ne temelji na sitnoj političkoj kalkulaciji, već na iskrenoj želji i potrebi ovog društva za modernizacijom – rekao je Perkić i naglasio da će iskrenost vlasti zavisiti i od toga kakav će odnos ona imati prema tekovinama antifašizma.
– To će se videti po spremnosti za sprovođenjem nove kulturne i obrazovne politike, a pre svega stvaranjem političke klime u kojoj će antifašističke vrednosti biti promovisane iskreno i otvoreno – zaključio je Perkić.

(BILSV, 07. 05. 2013.)



Odbori LSV | Utorak, 17. 01. 2012. | Komentara: 2

Vojska da ustupi napuštene prostore

ZRENJANIN – Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton apelovao je danas na Ministarstvo odbrane Republike Srbije da prihvati inicijativu novosadskog Društvenog centra da se prostor kasarne "Dr Arčibald Rajs" ustupi na korišćenje udruženjima građana i mladim aktivistima.
Odbori LSV | Nedelja, 15. 01. 2012. | Komentara: 0

Bolji dani za kikindske trudnice

KIKINDA – Ligaši u Kikindi nisu do kraja zadovoljni koracima koje je preduzela lokalna samouprava u pogledu trudnica, iako su napravljeni neki pomaci, ocenio je šef kikindskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul. Kako je naveo, broj stanovnika opštine Kikinda između dva popisa smanjio se za 10 odsto, zbog čega je inicijativa Lige socijaldemokrata Vojvodine za poboljšanje materijalnog statusa trudnica goruće pitanje koje se ne sme odlagati.
Odbori LSV | Nedelja, 15. 01. 2012. | Komentara: 0

LSV u Vršcu sve jača

VRŠAC – Iako je Liga socijaldemokrata Vojvodine u Vršcu vanparlamentarna stranka, to GrO LSV Vršac ni na koji način nije sprečilo da tokom prethodne godine preduzme niz veoma uspešnih akcija, tribina, foruma i konferencija, navodi predsednik vršačkih ligaša Dušan Vladislav.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook