Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2024. | Komentara: 0

Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Novi Sad, 19. jun 2024 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima crkve, poništi odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi. 

LSV

Sramota je tim veća pošto je Kačavenda odlikovan ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svetskog rata. 

Odlikovanje mu je uručio mitropolit Šumadijski Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje.

Neverovatno je da se u Srbiji u XXI veku dešavaju ovakve stvari.

Osoba, koja bi trebala da bude procesuirana i kažnjena zbog teških optužbi za pedofiliju i seksualno nasilje, dobija orden najvišeg ranga od jednog od čelnika Srpske pravoslavne crkve.

Istinski vernici, ali i svi građani su zgroženi ovim gestom i očekuju reakciju patrijarha Porfirija.

Pozivamo pravosudne organe i Srbije i Bosne i Hercegovine da, najzad, počnu da rade svoj posao u slučaju teških optužbi koje se stavljaju na teret Kačavendi.


Aleksandar Olenik
član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI 



Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook