Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu predstavio konkurse za 2015.godinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 21. 01. 2015. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu predstavio konkurse za 2015.godinu

NOVI SAD - U skladu sa praksom koju primenjuje poslednje dve godine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu objavio je danas svoj plan rada za tekuću godinu.

LSV

Ovaj sekretarijat će u 2015. godini raspisati deset konkursa, od kojih je danas prvi već raspisan. Reč je o velikom godišnjem konkursu u oblasti sporta, koji će trajati tokom cele godine, praktično sve do decembra. Za realizaciju ovog konkursa predviđen je budžet od 326 miliona dinara.

Podrška sportu

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić je ovom prilikom navela i da će fokus ove godine, kao i prethodne, biti na projektima kojima se unapređuje zdravlje kroz afirmaciju školskog sporta, kao i na stvaranju kvalitetnih uslova za bavljenje sportom najšire populacije, koja se manje ili više intenzivno, bavi fizičkom aktivnošću. U tom smislu, škole su i ove godine glavni partneri, jer imaju najveći obuhvat dece i mladih, najbolje materijalne resusre i najkompetentniji kadar. Pored mogućnosti apliciranja za opremanje i održavanje fiskulturnih sala, biće u prilici da na konkursu ponude i programe unapređenja vannastavne ponude školskog sporta, u skladu sa Akcionim planom Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini.

- Na ovaj opšti konkurs koji traje cele godine, predloge svojih projekata mogu da podnesu i sve sportske organizacije sa teritorije AP Vojvodine sa ciljem promocije i podsticanja bavljenja građana sportom, unapređenjem trenažnih uslova i naravno, organizacijom i učešćem na značajnim sportskim takmičenjima. Sredstva namenjena pokrajinskim granskim savezima ostala su ista, što nije slučaj na nacionalnom nivou. Potrudili smo se da obezbedimo i nova, namenjena njihovim posebnim programima radi razvoja i unapređenja određene sportske grane u AP Vojvodini i podršci priprema i učešća vojvođanskih sportista na kvalifikacionim takmičenjima u ovoj, najvažnijoj godini olimpijskog ciklusa – istakla je Tepić i doda da od saveza očekuju i predloge za 50 stipendista, juniora i kadeta, u olimpijskim sportovima i 10 mladih perspektivnih trenera.

Za omladinu 46 miliona dinara

U februaru će Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu raspisati godišnji omladinski konkurs u iznosu od 46 miliona dinara, te konkurse za obeležavanje sportskih jubileja sa budžetom od dva miliona kao i za organizaciju međunarodnih sportskih priredbi (takmičenja i manifestacija) na teritoriji Vojvodine u iznosu od 15 miliona dinara. U martu će, prema njenim rečima, biti raspisan konkurs za afirmaciju žena u sportu čiji je budžet tri miliona dinara.

- Prevashodno nam je namera da pomognemo klubovima da posredstvom ovog konkursa zadrže žene trenere, a ne da su one prinuđene da odlaze kako bi se svojim poslom bavile u drugim sredinama ili zemljama. I inače je plaćanje trenera svuda problematično, te smatramo da je ovo stimultivna mera, čak i u oblasti zapošljavanja, tim pre što je namenjena ženama trenerima, kojih je neuporedivo manje nego njihovih kolega. Pružićemo podršku i ženama sportistkinjama, sutkinjama, delegatkinjama… - naglasila je pokrajinska sekretarka.

Aktivni letnji i zimski raspust

Tepić je najavila da će tokom aprila biti raspisan, sad već čvrsto utemeljen, konkurs za zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju sa budžetom od 25 miliona dinara, s tim da je prisutna intencija uključivanja i osnovnih škola. U isto vreme biće raspisan i konkurs za program Aktivni letnji raspust sa budžetom od 10 miliona, a na jesen, u oktobru, na red će doći i novi konkurs – Aktivan zimski raspust čiji je budžet upola manji – pet miliona dinara.

- Nakon više nego uspešnih programa, koje su po našem konkursu škole realizovale s decom tokom letnjeg raspusta, pokazalo se da inspiracije, potrebe i opravdanja itekako ima i za aktivnosti i promociju zdravih stilova života i tokom zimskog raspusta. Inače, prioritet i ovde imaju škole, jer iskreno verujemo da one ponovo moraju postati bezbedno mesto za našu decu. Nažalost, na razne načine su proteklih godina, ubacivanjem raznih eksternih zakupaca, deca praktično izbačena iz školskih sala, dvorišta, pa čak i iz samih škola tokom raspusta, što je nedopustivo. I kvalitetnim sadržajima ih moramo tamo vratiti. Nemaju sva deca mogućnost da odu na letovanje ili zimovanje, i važno je obezbediti im mogućnost da kvalitetno provedu bar neki deo slobodnog vremena - istakla je Marinika Tepić.

Pomoć domovima kulture

Ove godine će po prvi put biti raspisan i konkurs za opremanje omladinskih organizacija, organizacija za mlade iomladinskih i kulturnih domova, odnosno prostora u kojima rade. Ideja je da im se sa budžetom od 15 miliona dinara pomogne da obezbede ono što im je potrebno za sprovođenje njihovih aktivnosti, od neophodnih učila do radioničarskog materijala. Istovremeno, deo sredstava usmeriće se ka manjim sredinama za povratak u kreativni život tamošnjih domova kulture. Sekretarka Tepić je za septembar najavila konkurs u čijem je fokusu borba protiv diskriminacije, te vršnjačkog i internet nasilja, za koji je opredeljeno osam miliona.

Ona je objasnila i da je jedna od novina u radu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i uvođenje prigovornog prava podnosioca zahteva, kojim se na najtransparentniji način daje mogućnost podnosiocima zahteva da službeno, tj. pismeno na novom prigovornom obrascu Sekretarijata ulože primedbu na predlog Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu o odbijanju njihovog zahteva, ali i na predlog odluke za finansiranje njihovog zahteva. Konkretno, u roku od osam dana od dana obaveštavanja aplikanata o statusu njihovog predmeta, oni će moći da ulože službeni prigovor usled eventualnog nezadovoljstva.

- Smatram da ovaj je vid direktne participacije građana u procesu odlučivanja o javnim sredstvima jedan od retkih svetlih primera i veliki iskorak u građanskoj participaciji ne samo u Vojvodini, već i u celoj republici Srbiji - rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

(BILSV, 21.01.2015)



Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook