Postupak protiv Inicijative je nova rana za žrtve devedesetih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 12. 2017. | Komentara: 0

Postupak protiv Inicijative je nova rana za žrtve devedesetih

Novi Sad, 25. decembar 2017 - Postupak protiv aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska i manjinska prava zbog protesta u Beški zbog protesta protiv tribine haškog osuđenika Veselina Šljivančanina, samo je još jedan u nizu poražavajućih dokaza o tome kuda je ovu zemlju odveo izostanak suočavanja sa prošlošću i lustracije.

LSV

To je logično u zemlji u kojoj se mogu nekažnjeno zapaliti američka i nemačka ambasada, sastavljati i dostavljati ruskoj ambasadi spiskovi „srbomrzaca“, i u kojoj se nasilnicima koji su fizički nasrtali na novinare tokom predsedničke inauguracije po svoj prilici neće ni suditi.

Sramota i nepravda, za sramotom i nepravdom.

Ako je neko zaboravio, Veselin Šljivančanin je u Haškom tribunalu osuđen na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. godine. Oslobođen je nakon dve trećine odslužene kazne. A Beška, u koju je u januaru došao na tribinu, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno je od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti, mračnih devedesetih godina.

Zato je bilo kakav, pa i prekršajni postupak protiv protiv ljudi koji su raširili plakat “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“, nova rana za sve proterane i porodice svih žrtava.

Ujedno, glorifikacija dokazanih ratnih zločinaca, haških osuđenika, a suđenje hrabrim mladim ljudima iz Iniciijative za ljudska prava predstavlja novi dokaz da se nastavlja restauracija celokupnog Miloševićevog aparata koji se privremeno sklonio nakon 5. oktobra 2000. godine i pokušaj amnestije te politike. 

Aleksandar Jovanović,
potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Iz medija | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Hoćemo imovinu, novac i policijsku upravu za Vojvodinu

NOVI SAD - Spremni smo da s Beogradom razgovaramo o našim stavovima da bi Vojvodini trebalo da bude vraćena sva imovina koja joj je 1988. oduzeta, poput puteva, železnice, elektroprivrede i lutrije, ali nismo spremni da od njih odustanemo.
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Loš odnos republičkih organa prema pokrajinskim

BEOGRAD - Od 2000. godine Skupština AP Vojvodine uputila je Narodnoj skupštini Republike Srbije ukupno 39 zakonskih predloga i na desetine amandmana na različite zakone, a od tog broja usvojeno je svega pet zakona i 13 amandmana, istakla je danas potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.
Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook