Promena nomenklature zanimanja ne znači manje problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 14. 06. 2017. | Komentara: 0

Promena nomenklature zanimanja ne znači manje problema

Novi Sad, 14. jun 2017 - Najavom izmena nomenklature zanimanja iz devedesetih, po mišljenju ministra rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, prognozira se odgovor na izazove koje donosi tržište rada. Iznenađuje činjenica da ministar Vulin nije upoznat sa resornim zakonima o obrazovanju, kao ni Strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine, zbog čega tek sad govori o izmenama nomenklature obrazovanja iz devedesetih godina.

LSV

Samo u prethodne četiri godine, Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je ukazivala na poteškoće za svršene diplomce, čije diplome nije prepoznavao Šifarnik zanimanja. 

U poslednjih 10 godina, Srbiju je napustilo oko 300 000 mladih, a od onih koji su ostali, skoro trećina je nezaposlenih.

Zbog toga je najznačajniji zadatak novoformirane Radne grupe Ministarstva za rad i Ministarstva prosvete, upravo, pronalaženje odgovora na pitanja kao što su usklađivanje ponude i tražnje na tržištu rada, zatim dugoročni planovi za sistem obrazovanja u Srbiji, kako bi mladi koristili prilike u svojoj, umesto u tuđim zemljama.

Uprkos usklađivanju sa međunarodnim standardima, država mora pronaći rešenja za izazove tržišta rada koje se menja, kako bi prepoznala potrebne obrazovne profile i dala im priliku da se zaposle u Srbiji, bez izmišljanja novih i dupliranja poslova.

Ministar Vulin mora ponuditi rešenja koja su dovoljno održiva da bi bez deklarativnih izjava bili stvoreni uslovi za adekvatno školovanje, kao i radna mesta koja mogu odgovoriti izazovima tržišta, kako bi mladi ostali u Srbiji.
 
Ana Pataki
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Sedlarevic: Vojvodjanska kancelarija će ubrzati EU integracije Srbije

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Maja Sedlarević izjavila je da je zadovoljna današnjom odlukom Vlade Republike Srbije da da saglasnost na otvaranje kancelarije AP Vojvodine u Briselu.
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.
Izjave | Sreda, 23. 03. 2011. | Komentara: 0

Nismo spremni za povlačenje bilo koga od naših predstavnika iz Vlade Vojvodine

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine je zadovoljna radom naša dva člana vojvođanske vlade i mi nismo spremni da predložimo povlačenje bilo koga od njih dvojice - izjavio je danas za Jutarnji dnevnik Radio televizije Srbije zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook