Prvi naučni skup o reproduktivnom zdravlju sutra u Skupštini AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 25. 09. 2015. | Komentara: 0

Prvi naučni skup o reproduktivnom zdravlju sutra u Skupštini AP Vojvodine

NOVI SAD – Naučni simpozijum pod nazivom „Seksualno obrazovanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja" koji se sutra održava u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, jeste prva konferencija i prvi naučni skup o seksualnom obrazovanju u Republici Srbiji koji je ikada održan, a jako smo ponosni što će jedan od glavnih predavača biti doktorka Olga Luber iz Holandije koja je u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji osoba broj jedan za seksualno obrazovanje u Evropi, istakla je danas pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

LSV

Gostujući u „Razglednicama“ na RTV-u, Marinika Tepić je ukazala da se sutrašnji simpozijum održava u sklopu projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" koji ima za krajnji cilj uvođenje seksualnog obrazovanja u obrazovni sistem, a koji se u AP Vojvodini sprovodi već treću godinu.
– U teritorijalnom smislu, imamo pokrivenost od preko dve trećine teritorije AP Vojvodine, preko dve trećine ukupnog broja srednjih škola u Vojvodini, što mislim da je jedan ozbiljan i reprezentativan uzorak za celu Srbiju – navela je ona. Pokrajinska sekretarka je rekla da je sa deset škola koje su učestvovale u pilot projektu, danas ovim projektom obuhvaćeno 72 srednje škole u Vojvodini, i to ne samo gimnazija i srednjih stručnih škola, već su njime obuhvaćene i sve medicinske škole u Vojvodini. Inicijalni testovi i upitnici su pokazali da đaci vrlo malo znaju o toj temi i da im je znanje prilično pogrešno, dodala je ona.
– Uvideli smo da je dobar put kojim smo pošli, sa krajnjim ciljem da se pred resornim ministarstvom i narodnim poslanicima pojavimo sa inicijativom za izradu i dopunu resornog zakona kako bi se ovi sadržaji ili ovaj predmet uveli u obrazovni sistem cele Republike Srbije, bilo kao pojedinačan predmet ili parcijalni  deo nekog drugog predmeta – navela je Tepić dodajući da iskustvo pokazuje da bi bilo idealno da se uvođenje ovog sadržaja sa srednje škole spusti na starije razrede osnovno-školskog uzrasta. Sekretarka navodi i da je fokus gradiva mnogo širi od samog reproduktivnog zdravlja.
– Imamo deo koji se tiče reproduktivnog prava, osnovnih ljudskih prava, vršnjačkih odnosa, onih faza gde simpatisanje prerasta u ljubav, pitanja pola i roda. Mnogo segmenata je sadržano, direktno seksualno obrazovanje u smislu ginekološkog i urološkog dela, zatim posebne posvećenosti dečacima koji su prilično zapostavljeni kada pričamo o reproduktivnom zdravlju – zaključuje Tepić.
Na pitanje kada bi se ovi sadržaji mogli naći zvanično u nastavnom planu i programu u celoj Srbiji, pokrajinska sekretarka kaže da se nada da će zaključno sa ovom školskom godinom biti dovoljno argumenata i odgovora na sva moguća pitanja, kako bi se moglo izaći pred ministarstvo. Dodala je i da je pre mesec dana u sekretarijat stigao zvaničan dopis resornog ministarstva i ministra Srđana Verbića, koji je poslao molbu da im se dostave sve informacije u želji, kako je navedeno, da se i ministarstvo založi da ovi sadržaji obogate obrazovni sistem Republike Srbije.

(BILSV, 25. 09. 2015)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook