Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Saopštenja | Nedelja, 25. 11. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj

Sto godina od kraja Prvog svetskog rata. Srbija, kao zemlja saveznica, bila je pobednik u tom ratu. Unitarno uređenje Srbije do 1918. godine odredilo je sudbinu Vojvodine. Agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada su se suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.
Saopštenja | Subota, 24. 11. 2018. | Komentara: 0

Šešelju, dalje ruke od Vojvodine!

Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može da se spušta na nivo Vojislava Šešelja. Doktor predvojničke obuke nema puno znanja. Ali želimo samo da podsetimo da je sve što je on radio prethodnih trideset godina bilo pogubno za Srbiju i njene susede. Politika Vojislava Šešelja može se svesti na jednu reč - mržnja.
Saopštenja | Subota, 24. 11. 2018. | Komentara: 0

Nepoznati počinioci demolirali kapelu na groblju u Kisaču

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje demoliranje kapele na mesnom grobolju u Kisaču, selu nadomak Novog Sada. Vandali su razbili prva staklena vrata, počupali klime, porazbijali toalete i ukrali sintisajzer. U kapeli je pričinjena velika materijalna šteta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook