Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 01. 2018. | Komentara: 0

Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

Novi Sad, 06. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je povećanje iznosa koji je namenjen za Fond lokalnih samouprava samo kap u moru rešenja koja su potrebna za poboljšanje stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine u Republici Srbiji.

LSV

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je da je uvećanje ovog Fonda dokaz da se "suštinski pomaže" lokalnom nivou vlasti u zemlji.

Bila bi odlična vest da je tako. Nažalost, od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave.

Sistem u Srbiji je apsolutno centralizovan i najave ministra Ružića o unapređenju života građana, kao i o privlačenju investicija, deluju kao bajka.

Od 2012.do 2017.godine, izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava samo je još više sužena finansijska autonomija ovog nivoa vlasti, a gradovi i opštini sve teže obavljaju osnovne komunalne poslove.

Suštinska promena politike prema lokalnom nivou vlasti znači, pre svega, nova Ustavna i zakonska rešenja, koja moraju obezbediti mnogo bolju poziciju sistema lokalne vlasti u Srbiji.

Marketinške objave ministra Ružića o "punim" Fondovima nimalo ne doprinose poboljšanju stanja i samo stvaraju lažnu sliku!

Sandra Ristić
poslanica Lige Socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2019. | Komentara: 0

Što pre promeniti izborni zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je izborni zakon loš i da ga je potrebno što pre promeniti.
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2019. | Komentara: 0

Šta će država preduzeti protiv Srbske časti?

Vikend je prošao a javnost u Republici Srbiji nije dobila odgovor na pitanje odakle pravo izvesnoj, očito paravojnoj organizaciji, da nekome uđe u kuću i uzima pravdu u svoje ruke. Šta su nadležni državni organi konkretno preduzeli u vezi sa akcijom „Srbske časti“,  kao i snimka u kojem oni maloletnika u njegovoj kući u Nišu obaveštavaju da mu oduzimaju konja, uz obrazloženje da ga je tukao?
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2019. | Komentara: 0

Zaboravite tim za spas sela, rešenje je u prestanku centralizacije i beogradizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina. Pre tri meseca je formiran Nacionalni tim za preporod sela. Dirigentska palica ovog tima predata je ministru zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću. LSV je i ranije isticala da u radu ministra Krkobabića nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook