Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 01. 2018. | Komentara: 0

Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

Novi Sad, 06. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je povećanje iznosa koji je namenjen za Fond lokalnih samouprava samo kap u moru rešenja koja su potrebna za poboljšanje stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine u Republici Srbiji.

LSV

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je da je uvećanje ovog Fonda dokaz da se "suštinski pomaže" lokalnom nivou vlasti u zemlji.

Bila bi odlična vest da je tako. Nažalost, od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave.

Sistem u Srbiji je apsolutno centralizovan i najave ministra Ružića o unapređenju života građana, kao i o privlačenju investicija, deluju kao bajka.

Od 2012.do 2017.godine, izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava samo je još više sužena finansijska autonomija ovog nivoa vlasti, a gradovi i opštini sve teže obavljaju osnovne komunalne poslove.

Suštinska promena politike prema lokalnom nivou vlasti znači, pre svega, nova Ustavna i zakonska rešenja, koja moraju obezbediti mnogo bolju poziciju sistema lokalne vlasti u Srbiji.

Marketinške objave ministra Ružića o "punim" Fondovima nimalo ne doprinose poboljšanju stanja i samo stvaraju lažnu sliku!

Sandra Ristić
poslanica Lige Socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Nedelja, 12. 05. 2019. | Komentara: 0

Skandalozne izjave Aleksandra Vulina u Banjaluci

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predsednice Vlade Republike Srbije da se izjasni da li se slaže sa skandaloznim stavovima koje je u Banjaluci danas izneo član njenog kabineta Aleksandar Vulin.
Saopštenja | Nedelja, 12. 05. 2019. | Komentara: 0

Šta zaista stoji iza nekontrolisane seče šuma u Nacionalnom parku Fruška Gora?

Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške Gore. Podsećamo da se područje na kojem se seča obavlja nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. Na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio je tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka.
Saopštenja | Subota, 11. 05. 2019. | Komentara: 0

"Naša država naša pravila"?!

Predstavljajući javnosti Srbije projekat o potrebi formiranja građanskih patrola za pomoć u radu policije, osnivač i predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA  (Detektivsko Bezbednosna Agencija) Stevan Đokić izjavio je da ovaj projekat namerava ponuditi MUP-a Republike Srbije, uz komentar da:  „Građanske Patrole nisu nešto što je Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA izmislio i da takve stvari postoje odavno u svetu i daju odlične rezultate“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook