Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 01. 2018. | Komentara: 0

Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

Novi Sad, 06. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je povećanje iznosa koji je namenjen za Fond lokalnih samouprava samo kap u moru rešenja koja su potrebna za poboljšanje stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine u Republici Srbiji.

LSV

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je da je uvećanje ovog Fonda dokaz da se "suštinski pomaže" lokalnom nivou vlasti u zemlji.

Bila bi odlična vest da je tako. Nažalost, od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave.

Sistem u Srbiji je apsolutno centralizovan i najave ministra Ružića o unapređenju života građana, kao i o privlačenju investicija, deluju kao bajka.

Od 2012.do 2017.godine, izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava samo je još više sužena finansijska autonomija ovog nivoa vlasti, a gradovi i opštini sve teže obavljaju osnovne komunalne poslove.

Suštinska promena politike prema lokalnom nivou vlasti znači, pre svega, nova Ustavna i zakonska rešenja, koja moraju obezbediti mnogo bolju poziciju sistema lokalne vlasti u Srbiji.

Marketinške objave ministra Ružića o "punim" Fondovima nimalo ne doprinose poboljšanju stanja i samo stvaraju lažnu sliku!

Sandra Ristić
poslanica Lige Socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Petak, 12. 10. 2018. | Komentara: 0

Mišljenja evropskih poslanika o napretku Srbije na putu ka EU vidno podeljena

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) na svom zasedanju 09. oktobra usvojio je finalni tekst Izveštaja o Srbiji, koji je izvestilac Dejvid Mekalister predstavio 20. juna ove godine. Poslanici su na predstavljeni Izveštaj podneli 239 amandmana, što je znatno manji broj od prošlogodišnjeg.
Saopštenja | Četvrtak, 11. 10. 2018. | Komentara: 0

Izostanak sankcije podržava govor mržnje!

Od izbora na mesto dekana Pravnog fakulteta, uprkos presudi Višeg suda zbog diskriminatorskih stavova prema ženama i pripadnicima LGBT populacije, Branislav Ristivojević nastavlja svoj govor mržnje. U svojim radovima, Branislav Ristivojević interpretira Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i partnerskom odnosu kao pravni akt sa ciljem „zaštite žena“.
Saopštenja | Utorak, 09. 10. 2018. | Komentara: 0

Novaković nije iskoristio priliku da pomogne JP SPC "Vojvodina"

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ponovo poručuje da, dok je nas, JP SPC „Vojvodina“ neće biti srušen. Dok je Lige socijaldemokrata Vojvodine tako nešto neće i ne može da se dogodi.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook