Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 06. 01. 2018. | Komentara: 0

Lokalna samouprava u Srbiji samo na papiru

Novi Sad, 06. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je povećanje iznosa koji je namenjen za Fond lokalnih samouprava samo kap u moru rešenja koja su potrebna za poboljšanje stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine u Republici Srbiji.

LSV

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Branko Ružić istakao je da je uvećanje ovog Fonda dokaz da se "suštinski pomaže" lokalnom nivou vlasti u zemlji.

Bila bi odlična vest da je tako. Nažalost, od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave.

Sistem u Srbiji je apsolutno centralizovan i najave ministra Ružića o unapređenju života građana, kao i o privlačenju investicija, deluju kao bajka.

Od 2012.do 2017.godine, izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava samo je još više sužena finansijska autonomija ovog nivoa vlasti, a gradovi i opštini sve teže obavljaju osnovne komunalne poslove.

Suštinska promena politike prema lokalnom nivou vlasti znači, pre svega, nova Ustavna i zakonska rešenja, koja moraju obezbediti mnogo bolju poziciju sistema lokalne vlasti u Srbiji.

Marketinške objave ministra Ružića o "punim" Fondovima nimalo ne doprinose poboljšanju stanja i samo stvaraju lažnu sliku!

Sandra Ristić
poslanica Lige Socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Subota, 24. 02. 2018. | Komentara: 0

Cena odnošenja smeća u Žitištu mora biti realna i niža

Reagujući na usvajanje odluke kojom je cena usluge odnošenja smeća u opštini Žitište povećana za više od 100%, Mirća Lelea, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Žitište, uputio je dopis predsedniku opštine, predsednici Skupštine opštine, predsednici Nadzornog odbora JKP „Ekos“, v.d. direktoru JKP „Ekos“ kao i Zaštitniku građana opštine Žitište. 
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2018. | Komentara: 0

Država da sankcioniše ekstremiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje politiku pretnji i zastrašivanja koja se poslednjih dana vodi protiv pojedinih nevladinih organizacija u Beogradu. Rano jutros su na vratima Kuće ljudskih prava osvanule nalepnice sa natpisima „Zatvoreno od 4. marta“ i „Strani agenti“.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2018. | Komentara: 0

Povesti kampanju za popularisanje jezika društvene sredine

Povodom današnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika, Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo prosvete da ocena iz poznavanja jezika društvene sredine ubuduće ulazi u prosek i konačni uspeh, da se organizuju takmičenja i da se povede kampanja za njegovo učenje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook