LSV: Da je bilo lustracije, Srbija bi danas bila demokratska, moderna i ozbiljna država

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 10. 12. 2022. | Komentara: 0

LSV: Da je bilo lustracije, Srbija bi danas bila demokratska, moderna i ozbiljna država

Novi Sad, 10. decembar 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je osnovni razlog niskog nivoa demokratizacije i modernizacije našeg društva izostanak lustracije svih onih koji su devedesetih godina kršili ljudska prava građana naše zemlje.

LSV

Srbija je od kraja osamdesetih godina postala sigurna kuća za osobe sumnjivih moralnih i ljudskih kvaliteta.

Politička elita, predvođena Slobodanom Miloševićem, sem što je ratom uništavala i našu i susedne države, učinila je sve da se potpuno devastira društvo. Na udaru takve politike bili su integritet i sloboda građana.

Nažalost, posle demokratskih promena 2000. godine nije usledio proces obračuna sa nosiocima takve politike i proces lustracije nikada nije sproveden. Rezultate toga jasno uočavamo svakoga dana.

Osuđeni ratni zločinci paradiraju po medijima i šire jezik mržnje, isto onako kako su to radili pre trideset godina. Medijskim prostorom dominira narativ koji podrazumeva obračun sa drugačijim mišljenjem. Ljudi se svakodnevno etiketiraju i targetiraju. Diskriminacija je svakodnevna i veoma izražena.
Institucije su postale mesto u kom se nedemokratskim metodama širi mržnja prema političkim predstavnicima demokratske opcije.

Najbitnije državne funkcije u rukama su pojedinaca koji su bili deo Miloševićevog aparata. Bez imalo stida, vlast je nedavno na čelnu funkciju u bezbednosno-obaveštajnom sektoru postavila čoveka koji ima veoma izražen deficit moralnih i stručnih kvaliteta, ali i prošlost koja je podrazumevala slepu poslušnost Slobodanu Miloševiću i Mirjani Marković.

Srbiji ne treba takav mrak!

Samo okretanje nove stranice i nova politika mogu pomoći ozdravljenju našeg društva i stvaranju moderne i demokratske države.

Marko Lutkić 
član Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 19. 01. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Sreda, 17. 01. 2024. | Komentara: 0

Poglavar Srpske pravoslavne crkve treba da pomaže ženama umesto što ih napada

U vreme kada Republika Srbija ima nezapamćeno visoku godišnju statistiku ubistava žena (femicida) i kada bi trebalo sistemski rešavati ovaj, kao i druge ogromne probleme vezane za ekspanziju nasilja u društvu koje kao rezultat ima smrtne ishode, svi akteri bi trebalo prevashodno da se bave prevencijom i rešavanjem ovih gorućih problema.

Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook