Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2019. | Komentara: 0

Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

Novi Sad, 30. januar 2019 - Od usvajanja Zakona o profesijama od značaja za Republiku Srbiju i uslova za njihovo obavljanje, koji je usvojen krajem septembra 2018. godine, još uvek nema odgovora na pitanje koja su to zanimanja?

LSV

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u periodu od 2013. do 2015. godine poslala na desetine pisama ministrima prosvete, Tomislavu Jovanoviću i Srđanu Verbiću, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju svršeni diplomci, koji nakon završetka fakulteta ne mogu biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – pošto preko 70 obrazovnih profila ne postoje!

Četiri godine od poslednjeg poslatog pisma, ništa se nije promenilo, čak je situacija postala složenija budući da ovim Zakonom, ministarstva imaju diskreciono pravo da predlože koje su to profesije, koliko je potrebno izvršilaca i koji su uslovi za njihovo obavljanje. Sve prethodno navedeno ostavlja ogroman prostor za manipulaciju i zloupotrebe u kreiranju tržišta rada, što može ugroziti balans ponude i tražnje.

Na  neodgovornu politiku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je već upozorio, nedavno ukazujući na činjenicu da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima ugrožava angažovanje značajnog dela istraživača u Republici Srbiji. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo da se, umesto kratkoročnih rešenja kojima pribegava, fokusira na strateško planiranje koje će biti u interesu građanki i građana Srbije

 

Član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Rade Maleš




Saopštenja | Ponedeljak, 20. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani traže podelu prihoda Vojvodine na ravne časti

Programom „Na ravne časti“ Vojvođani će se na pokrajinskim izborima boriti da se novac koji uplate u republički budžet pošteno podeli - trećina državi, trećina Vojvodini i trećina gradovima i opštinama.
Saopštenja | Nedelja, 19. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani formirali tim pravnika za odbranu poljoprivrednika

Predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš ovog se petka sastao sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine, koji su od početka protekle nedelje nastavili proteste širom Vojvodine nakon što od maja njihovi ključni zahtevi koje su uputili Vladi Republike Srbije nisu odobreni, niti su otvoreni kanali za pregovore o rešavanju problema. 
Saopštenja | Subota, 18. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju inicijativu I ti se pitaš

Vojvođani LSV pozdravljaju inicijativu srednjoškolaca okupljenih oko udruženja „I mi se pitamo“, jer smatraju da je potrebna jaka mobilizacija mladih sa ciljem promena u državi.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook