Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 30. 01. 2019. | Komentara: 0

Nesklad u Zakonu se odražava na tržište rada

Novi Sad, 30. januar 2019 - Od usvajanja Zakona o profesijama od značaja za Republiku Srbiju i uslova za njihovo obavljanje, koji je usvojen krajem septembra 2018. godine, još uvek nema odgovora na pitanje koja su to zanimanja?

LSV

Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u periodu od 2013. do 2015. godine poslala na desetine pisama ministrima prosvete, Tomislavu Jovanoviću i Srđanu Verbiću, ukazujući na probleme sa kojima se suočavaju svršeni diplomci, koji nakon završetka fakulteta ne mogu biti u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – pošto preko 70 obrazovnih profila ne postoje!

Četiri godine od poslednjeg poslatog pisma, ništa se nije promenilo, čak je situacija postala složenija budući da ovim Zakonom, ministarstva imaju diskreciono pravo da predlože koje su to profesije, koliko je potrebno izvršilaca i koji su uslovi za njihovo obavljanje. Sve prethodno navedeno ostavlja ogroman prostor za manipulaciju i zloupotrebe u kreiranju tržišta rada, što može ugroziti balans ponude i tražnje.

Na  neodgovornu politiku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV je već upozorio, nedavno ukazujući na činjenicu da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima ugrožava angažovanje značajnog dela istraživača u Republici Srbiji. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo da se, umesto kratkoročnih rešenja kojima pribegava, fokusira na strateško planiranje koje će biti u interesu građanki i građana Srbije

 

Član Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Rade Maleš




Saopštenja | Subota, 25. 08. 2012. | Komentara: 0

Igor Pavličić odgovoran za raspad koalicije

NOVI SAD. 25. avgust – Nakon očiglednog izlaska Srpskog pokreta obnove iz aktuelne gradske većine u Novom Sadu, Liga socijaldemokrata Vojvodine ne vidi da ona više postoji, a za to punu odgovornost snosi gradonačelnik Igor Pavličić i saučesnici oko njega.
Saopštenja | Sreda, 01. 08. 2012. | Komentara: 1

Čanak pozvao ambasadore da zaustave politički progon u Srbiji

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas ambasadore više zemalja da pomognu da se jednom zauvek zaustavi progon političkih protivnika u Srbiji zloupotrebom državnih organa.
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 07. 2012. | Komentara: 0

Nikolić bi mogao preispitati presudu za ubistvo Đinđića

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se za šest dana od kako je obznanjeno da će vladajuću većinu činiti SNS, SPS i URS, deo pravosuđa u tri navrata preporučio kao kooperativan novoj vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook