Pod hitno uvesti stanje elementarne nepogode zbog suše

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 21. 08. 2024. | Komentara: 0

Pod hitno uvesti stanje elementarne nepogode zbog suše

Novi Sad, 21. avgust 2024 – Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od vlasti da pod hitno proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše na teritoriji Republike Srbije i pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode hranu u našoj zemlji. Samo prošle godine smo je izvezli u iznosu od 2,2 milijarde evra.

LSV

Da li neko u ovoj zemlji razmišlja o prehrambenoj sigurnosti i koje će cene prehrambenih proizvoda biti predstojeće zime i proleća?

Poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu štetu tako da će prinosi biti minimalni.

Rod kukuruza je podbacio, suncokret je rodio tek 50 posto, repa je jako lošeg kvaliteta i truli, pšenica je slabo rodila, a na nekim njivama soja se neće ni kositi. Sve je to posledica suše koja je postala normalna pojava u Srbiji. Smanjenje prinosa odraziće se na cene u prodavnicama, pa će najviše trpeti građani.

Kao mere ublažavanja posledica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi kao što su porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, kao i doprinose za penziono i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje.

Od Republičke direkcije za robne rezerve nužno je tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima, obezbedi adekvatna pomoć.

Vlada Srbije treba da subvencioniše poljoprivredne proizvođače i da ozbiljno uloži u sistem za navodnjavanje, koji je u potpunosti zanemaren.

Nije normalno da Srbija, a pogotovo Vojvodina, koja može da ima dve žetve, ima prepolovljen rod. Nije normalno da država subvencioniše strane firme poput Rio Tinta ili da na najplodnijoj banatskoj zemlji izgradi fabriku guma Linglong i još im za to da ogromne subvencije.

Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, treba da bude strateška privredna grana naše zemlje.

Jan Gages
član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI



Saopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI pruža podršku prosvetnim radnicima koji danas organizuju štrajk upozorenja i protestne skupove širom Vojvodine i Srbije.
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2024. | Komentara: 0

Mladom čoveku u Srbiji ne treba puška, nego škola, dobro plaćen posao i moderna država

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI snažno se protivi nameri Aleksandra Vučića i njegove vlasti da se ponovo uvede služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji.
Saopštenja | Subota, 14. 09. 2024. | Komentara: 0

Vlada da proglasi Dane pobede nad fašizmom u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da na dostojanstven način obeleži 80. godišnjicu oslobođenja od fašizma.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook