Ponoviti suđenje Kepirou

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 07. 2011. | Komentara: 0

Ponoviti suđenje Kepirou

LSVNOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da nadležni državni organi Srbije zatraže od mađarskog pravosuđa ponavljanje suđenja Šandoru Kepirou koji je danas, pred sudom u Budimpešti oslobođen krivice za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma 1942. godine. Nakon ovog suđenja, ostao je bolan utisak da je na odluku suda uticala Kepirova starost i zdravstveno stanje, a što su skandirajući potencirale i njegove pristalice.

Ako je Kepiro ostario, zločin u kojem je od 20. do 23. januara 1942. godine ubijeno ili pod led na Dunavu gurnuto 1.246 Jevreja, Srba i Roma i dan danas je bolna rana na srcu Novog Sada i svih građana koji su tada izgubili najmilije.

Kada se tome doda i da je ovaj nekadašnji kapetan mađarske žandarmerije krajem Drugog svetskog rata bio dva puta osuđen na zatvorske kazne zbog spomenutih zločina i da je zbog toga pobegao u Argentinu, najmanje što žrtve zaslužuju jeste da se suđenje ponovi. Bez obzira na Kepirove godine i zdravlje.

Ako sud u Budimpešti nije u stanju da to suđenje organizuje, sud u Novom Sadu jeste. Makar mu se sudilo u odsustvu.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Subota, 28. 07. 2018. | Komentara: 0

Otkriti ko je ispisivao antisemitske grafite

Liga socijaldemokrata Vojvodine snažno osuđuje pojavu antisemitskih grafita u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Nažalost, ovakve pojave su sve češće. Neofašističke grupe su sve aktivnije, a država Srbija ćuti.
Saopštenja | Petak, 27. 07. 2018. | Komentara: 0

Lažnim izjavama o položaju Srba u Crnoj Gori crkva provocira nestabilnost

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje izjavu patrijarha Irineja u vezi sa položajem Srba u Crnoj Gori. Njegova izjava je za osudu iz više razloga, a pre svega jer se njome relativizuje fašizam i genocid nad Srbima u NDH.
Saopštenja | Četvrtak, 26. 07. 2018. | Komentara: 0

Pokrenuti krivični postupak protiv Radete

Liga socijaldemokrata Vojvodine je užasnuta reakcijom potpredsednice skupštine Srbije Vjerice Radete na vest o smrti predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“  Hatidže Mehmedović. Morbidnost koja izlazi iz svih okvira političkog delovanja morala bi da zgrozi svakog humanog i civilizovanog čoveka.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook