Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 11. 2013. | Komentara: 0

Sastanak LSV sa šefom delegacije EU u Srbiji

NOVI SAD, 25. novembar - Predstavnici najvišeg rukovodstva Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa predsednikom LSV Nenadom Čankom, potpredsednikom Aleksandrom Jovanovićem i članom Predsedništva Aleksandrom Kravićem, dočekli su danas u sedištu LSV  šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i njegove saradnike.

LSV

Tom prilikom, gospodinu Devenportu je ukazano na sve mane Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava koji je Narodna skupština republike Srbije upravo usvojila.

Predsednik LSV Nenad Čanak je ukazao da se tim Zakonom smišljeno razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija.

Čanak je upozorio da je Zakon usvojen i po cenu da se pritom najgrublje naruše kolektivna prava pripadnika nacionalnih zajednica, jer Vlada Republike Srbije, koja je bila predlagač Zakona nije vodila računa o pravu na upotrebu maternjeg jezika kao službenog u pojedinim od ovih sudova i sudskih jedinica.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport primio je k znanju iznete stavove.

Predsednik LSV Nenad Čanak je gospodina Devenporta obavestio i o drugim problemima koje Vojvodina ima počev od nerešenog finansiranja nadležnosti i činjenici da je republička administracija Vojvodinu, kršeći ustavnu odredbu o najmanje sedam odsto budžeta, oštetila za više od milijardu evra.

On je naveo i da je neprihvatljivo da Vojvodina bude nedovoljno razvijena regija čija se imovina rasprodaje, te da je neophodno da joj se Vojvodini vrati njena puna autonomija, što podrazumeva zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode. I sve to garantovano Ustavom.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 07. 11. 2017. | Komentara: 0

Unutrašnji dijalog početi od suočavanja sa prošlošću

Najbolji način za pokretanje unutrašnjeg dijaloga u Republici Srbiji i pokušaj rešavanja otvorenih pitanja koja dugo opterećuju naše društvo, bio bi da se Republika Srbija i njeni građani najpre suoče sa prošlošću, odreknu politike mračnih devedesetih, a najodgovorniji za tu politiku lustriraju.
Saopštenja | Ponedeljak, 06. 11. 2017. | Komentara: 0

Vlast pred izbore pokušava da se dodvori penzionerima

Današnja isplata jednokratne pomoći od pet hiljada dinara je još jedan pokušaj da se vlast dodvori penzionerima uoči predstojećih beogradskih i, eventualno, parlamentarnih izbora.
Saopštenja | Nedelja, 05. 11. 2017. | Komentara: 0

Država da reaguje na nedolične istupe ambasadora Čepurina!

Ambasador Čepurin očigledno nije svestan da Republika Srbija nije i ne planira da postane ruska gubernija, a tošto dolazi iz države gde ne postoje elementarne forme demokratskih odnosa, ne znači da može da crta mete na čelu liderima opozicije u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook