Uvesti školski čas o borbi protiv fašizma!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 09. 11. 2016. | Komentara: 0

Uvesti školski čas o borbi protiv fašizma!

Novi Sad, 09. novembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine će na narednoj sednici Odbora za obrazovanje i nauku Narodne skupštine Republike Srbije podneti inicijativu da u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji đaci barem jedan školski čas mesečno, uče o borbi protiv fašizma i žrtvama koje je ova zemlja podnela, a obavezno 9. maja kada se obeležava Dan pobede nad fašizmom i 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

LSV

Ujedno, očekujemo da se u parlamentu što pre nađe Predlog izmene zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola koji je podnela LSV, te da počne i oštrija preventivna borba protiv svih onih koji bi da propagiraju neonacističke ili fašističke ideje.

Sve i da za trenutak zanemarimo činjenicu da je antifašizam temeljna vrednost EU kojoj Republika Srbija teži, Srbija ima čast i moralnu obavezu da neguje svoju antifašističku tradiciju. A to pored očuvanja spomenika, podrazumeva i očuvanje istine o Narodnooslobodilačkoj borbi, istinskim herojima i žrtvama koje je ova zemlja podnela u borbi protiv fašista.

U vezi sa tim, Republika Srbija je dužna i da zaustavi besramnu rehabilitaciju saradnika okupatora i zločinaca u Drugom svetskom ratu. Upravo sutra, u Višem sudu u Pančevu počinje proces povodom zahteva za rehabilitaciju Vrščanke koja je kao saradnica Gestapoa izdala Žarka Zrenjanina i na osnovu čije dojave je on i ubijen. Kada se tome doda postupak za rehabilitaciju Milana Nedića, te prošlogodišnja rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića, jasno je da se umnožavanje postupaka za rehabilitaciju kvislinga ne događa slučajno.

Cilj je da se na osnovu osporavanja presude i dokazivanja nedostataka u sudskom procesu koji je protiv njih vođen, „operu“ biografije dokazanih saradnika okupatora i oni prikažu nevinima. To je laž i sramota na licu ove zemlje prema svim žrtvama fašizma, koja vodi direktno tome da se reafirmišu ideologije poražene u Drugom svetskom ratu.


Članica 
Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine
i poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije 
Marinika Tepić




Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook