Vojvođansku zastavu istaći u svim mestima gde nedostaje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 27. 02. 2017. | Komentara: 0

Vojvođansku zastavu istaći u svim mestima gde nedostaje

Novi Sad, 27. februar 2017 - Nedopustiva je praksa pojednih lokalnih samouprava u Vojvodini u poslednje vreme, poput Zrenjanina, da ističu samo tradicionalnu, a ne i zastavu Vojvodine, iako je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine propisana njihova ravnopravna upotreba.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Pokrajinsku vladu da, u skladu sa svojim nadležnostima i u saglasju sa svim nadležnim institucijama, obezbedi isticanje zastave AP Vojvodine u svim vojvođanskim gradovima i opštinama gde nije istaknuta. I obrnuto, ako postoje slučajevi da negde nije istaknuta tradicionalna zastava, da bude istaknuta i ona, kako bi se obezbedilo puno poštovanje odluke Skupštine AP Vojvodine.

Pre trinaest godina, na današnji dan, 27. februara , Skupština AP Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine. Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, kojima se dičimo: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Baš zato, ta zastava je dobro i široko prihvaćena među građankama i građanima Vojvodine.I baš zato trinaest godina pokušavaju da je ospore oni kojima smeta Vojvodina sa svim svojim specifičnostima.

U međuvremenu, uprkos protivljenju LSV zbog nametanja rešenja koje nikada nije postojalo, Skupština AP Vojvodine je jesenas usvojila i tradicionalne simbole, među kojima je tradicionalna zastava. Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Ističu se istovremeno, sa zastavom Republike Srbije.

Zato je nedopustivo da, na primer, u Zrenjaninu i još nekolicini vojvođanskih opština danas vojvođanska zastava nije istaknuta ili je istaknuta samo tradicionalna zastava.

Nedopustivo je da odnos prema zastavi Vojvodine bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama li pojedincima u svakoj od lokalnih samouprava, jer ne žele da prihvate različitost koju AP Vojvodina ima. Očekujemo da zastava AP Vojvodine hitno bude istaknuta u svim mestima gde nedostaje, ili da odgovorni za taj propust budu kažnjeni u skladu sa propisima.

Podsetimo, isticanje vojvođanske zastave je u skladu sa Ustavom Republike Srbije (Član 183, Stav 4), Statutom AP Vojvodine (Službeni list APV br. 17/2009 i 10/2014), Zakonom o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik RS br. 129/2007 i 83/2014 - dr. zakon)  i Pokrajinskom skupštinskom odlukom  o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 51/2016).

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović



Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook