Zašto građani cele Srbije da plaćaju kredit za Beogradski metro?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 22. 10. 2024. | Komentara: 0

Zašto građani cele Srbije da plaćaju kredit za Beogradski metro?

Novi Sad, 22. oktobar 2024 – Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je najnovije zaduživanje Srbije kod nemačke Dojče banke skandalozno, ali i duboko protivustavno.

LSV

Vlada Republike Srbije usvojila je nedavno Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom aranžmanu koji je potpisan sa filijalom Dojče banke u Hong Kongu. Ovaj kredit u iznosu od 178.382.740 evra predviđen je kao deo sredstava za izgradnju prve faze Beogradskog metroa.

Poznato je da se svaki kredit skupo vraća, a ovaj će godinama vraćati svi građani Srbije, a ne samo Beograda čija se podzemna železnica gradi.

Po ko zna koji put se pokazuje da osiromašeni ostatak Srbije plaća za velike investicione aktivnosti u glavnom gradu.

A u Vojvodini je u toku 2023. počupano 425 kilometara železničke pruge i prodato kao staro gvožđe.

Zar nije bilo dovoljno što je letos vlast opredelila po 20.000 dinara za početak nove školske godine, samo za roditelje dece u Beogradu?

U trenutku kada 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu, kada sela nestaju, subvencije za poljoprivrednike su među najnižim u Evropi, a škole u mnogim, posebno manjim mestima, ne odgovaraju potrebama modernog vremena, Vlada Srbije, ponovo, uzima iz džepova građana i gradi u sredini koja je već daleko najbogatija u zemlji.

Podsećamo da ovakvo postupanje vlasti dovodi do kršenja člana 21. Ustava Srbije koji kaže da je zabranjena diskriminacija, a da su svi građani jednaki.

Nažalost, nisu!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI uputiće dopis Savetu Evropi, koji je usvojio Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, a Srbija se njenom ratifikacijom zakonski obavezala na njeno poštovanje i tražiti analizu postupanja naše države.

Jasno je da se Srbija, prema lokalnim samouprava koje su izvan Beograda, ponaša krajnje maćehinski i da diskriminiše njene građane.

Tražimo da prestane kršenje Ustava Srbije i drugih zakonskih propisa i da svi građani Srbije, najzad, budu ravnopravni.

Jan Gages
član Izvršnog odbora
Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI
i odbornik u Skupštini opštine Kovačica




Saopštenja | Petak, 25. 10. 2024. | Komentara: 0

Šta je tajno u Vili Ravne na Fruškoj gori?

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI postavlja pitanje predsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću i Republičkoj direkciji za imovinu u kakvom je statusu Vila Ravne, koja se nalazi na teritoriji Nacionalnog parka „Fruška gora“ i zašto je sve u vezi ovog objekta tajno.
Saopštenja | Sreda, 23. 10. 2024. | Komentara: 0

Predlažemo dnevni red današnje zajedničke sednice vlada Srbije i Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva predsednike vlada Srbije i Vojvodine, Miloša Vučevića i Maju Gojković, koji će danas predsedavati zajedničkom sednicom dva kabineta u Novom Sadu, da ne dopuste da sednica bude samo protokolarna, nego da se na njoj progovori o problemima AP Vojvodine i njenih građana.
Saopštenja | Petak, 18. 10. 2024. | Komentara: 0

Vučić i Vučević da kažu ko u Srbiji priprema timove za destabilizaciju Moldavije

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI postavlja pitanje predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Milošu Vučeviću kako je moguće da je u Srbiji obučavana grupa mladih ljudi, koji su spremani za izazivanje nereda u Moldaviji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook