Seksualno vaspitanje za sve srednjoškolce u APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 04. 06. 2015. | Komentara: 0

Seksualno vaspitanje za sve srednjoškolce u APV

NOVI SAD - Đaci iz gotovo svih vojvođanskih srednjih škola biće u prilici da i naredne školske godine od posebno obučenih edukatora slušaju vannastavna predavanja na temu reproduktivnog zdravlja.

LSV

Na posebnom konkursu "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" koji je i ove godine raspisao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, prošla je sedamdest i jedna srednja škola. Direktorima ovih škola, ugovore za realizaciju ovog jedinstvenog projekta, kako u našoj zemlji tako i u regionu, uručila je danas u Klubu poslanika u Skupštini AP Vojvodine, Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

Sekretarka Tepić istakla je da je veliko zadovoljstvo što su đaci, profesori, direktori, školski odbori, a pre svega roditelji, prepoznali značaj projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" i što iz godine u godinu, sve veći broj škola učestvuje u njemu.

– Kada smo pre tri godine krenuli sa pilot projektom u njemu je učestvovalo 10 škola sa otprilike hiljadu đaka, danas se taj broj uvećao za sedam puta i kada je reč o školama i kada je reč o đacima. Ako spojimo sve tri godine, koliko se ovaj jedinstveni projekat već sporovodi u Vojvodini, dolazimo do podataka da je oko 12 hiljada šesnaestogodišnjaka prošlo ili će u narednoj školskoj godini proći kroz ovaj projekat. Ovi podaci, kao i podaci dobijeni iz istražiavnja koje sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, govore u prilog tome da su škole, roditelji, a naročito deca propznali potrebu za ovim edukacijama, kao i sam kvalitet ovog projekta – rekla je ona. Tepić je navela da istraživanja pokazuju da mladi sve više dolaze do informacija putem interneta, a najmanje od stručnih lica, što kasnije dovodi do nemerljivih posledica i to ne samo kada je reč o neželjenim trudnoćama, već i do mnogobrojnih polno prenosivih bolesti.

– Upravo zato je radna grupa sastavljena od eminentnih stručnjakinja iz oblasti ginekologije, urologije, psihologije, epidemiologije i omladinskog rada pažljivo kreirala i program i priručnik namenjen srednjoškolcima – kazala je ona. Dodala je i da je projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" najvažniji vid prevencije kroz sistemsku dopunu srednjoškolskog obrazovanja. "Ako vi kroz ovoliki obuhvat mladih uspet da bar 70 procenata njih naučite da redovno odlaze na preglede, i kod ginekologa i kod urologa, da ih naučite kako se prenose polno prenosive bolesti, da ih naučite kada je pravo vreme za stupanje u prvi seksualni odnos, kada su plodni dani, kako se zdravo planira porodica, vi ćete svakako sutra imati zdravo stanovništvo, a to nam je svima cilj jer je bela kuga odavno zagazila u čitav svet, pa i u našu Vojvodinu. Put ka ispunjenju ovog cilja nema cenu i na njemu niko ne sme predstavljati prepreku", ukazala je ona.

(BILSV, 04. 06. 2015)



Odbori LSV | Četvrtak, 05. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad: Zdravlje i bezbednost učenika moraju biti prioritet!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad izražava duboku zabrinutost zbog aktuelnih problema s kojima se suočavaju učenici i nastavnici u školama širom Srbije, a koje je preneo i N1 u svom tekstu od 4. septembra 2024. godine. 
Odbori LSV | Četvrtak, 05. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Ogorčeni smo zbog varvarskog napada na grad Lavov u Ukrajini

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI, kao i njen Gradski odbor Novi Sad, izražavaju duboko žaljenje povodom bombardovanja Lavova, prijateljskog grada Novog Sada, od strane ruskog agresora i izjavljuju saučešće porodicama i prijateljima svih nastradalih.
Odbori LSV | Sreda, 04. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI traži smenu pomoćnice gradonačelnika Zrenjanina

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas zrenjaninskom gradonačelniku Simi Salapuri zahtev za smenu njegove pomoćnice Vere Milošev, koja je na javnom mestu napala dečaka sa razvojnim problemima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook