Skupština grada pretvorena u servis aktuelne vlasti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 21. 04. 2015. | Komentara: 0

Skupština grada pretvorena u servis aktuelne vlasti

ZRENJANIN – Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina danas nisu prisustvovali vanrednoj sednici Skupštine grada jer je ovo već četvrta po redu koja se zakazuje po hitnom postupku. Kako je navedeno u saopštenju tamošnjeg odbora LSV, u Poslovniku Skupštine grada stoji da kada postoje opravdani razlozi, koji moraju biti obrazloženi, rok pozivanja na sednicu može biti kraći od predviđenog.

LSV– Već četvrti put za redom odbornici i odbornice dobijaju materijal za sednicu svega 24 časa pre održavanja. Nemaju vremena da se pripreme, da podnesu pismenim putem predloge za izmene i dopune dnevnog reda i amandmane. Samim tim se uskraćuje i ograničava sloboda izražavanja predstavnika naroda – navodi se u saopštenju. Dodaje se da svakako ponekad postoji potreba za hitnim sazivanjem sednice Skupštine grada, ali da su to izuzeci u demokratskom društvu, dok je to u našem društvu postala praksa, čime se namerno i planski uskraćuje i ograničava demokratija.
– Skupština je postala sredstvo aktuelne vlasti za ispoljavanje lične samovolje. Podsećamo da je odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine - Zrenjanin poslala Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti ili zakonitosti Ustavnom sudu jer je napredna vlast 2013. godine promenila Poslovnik grada i ograničila vreme izlaganja za govornicom na deset minuta po odborničkoj grupi, za usmeno podnošenje predloga za izmene i dopune dnevnog reda, kao i vreme za reklamiranje povrede Poslovnika i korišćenje prava na repliku. Na taj način je vlast demonstrirala svoj autoritarni karakter i dodatno ugušila demokratski princip Skupštine, kao predstavničkog tela svih građana – upozoravaju zrenjaninski ligaši. Zbog toga GrO LSV Zrenjanin upozorava gradsku vlast da se neznanje i bahatost ne mogu sakriti diktatorskim metodama, koje će se toj istoj vlasti vratiti kao bumerang već u decembru.

(BILSV, 21. 04. 2015)



Edukacija LSV | Nedelja, 30. 01. 2011. | Komentara: 0

Obuka novih trenera i trenerica Centra za edukaciju LSV

Od 21. januara do 12. marta 2011. godine održana su četiri seminara za nove trenere i trenerice Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) u organizaciji Ce LSV u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Prva dva trodnevna seminara održana su u Studentskom centru u Subotici, a poslednja dva jednodnevna u prostorijama LSV u Novom Sadu.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook