Sramotan odnos lokalne vlasti prema antifašizmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 02. 10. 2018. | Komentara: 0

Sramotan odnos lokalne vlasti prema antifašizmu

ZRENJANIN - Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu.

LSV

- Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno! Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou – saopštio je Gradski odbor LSV Zrenjanin.

Odlukom o ustanovljenju praznika grada Zrenjanina, koju je usvojila Skupština grada Zrenjanina, predviđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada. U praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru, navode ligaši.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ovakav odnos prema antifašističkoj prošlosti Zrenjanina nedopustiv.

- Za svaku osudu je i stanje spomen obeležja posvećenih pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi. Rodne kuće narodnih heroja se urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima. Tražimo da lokalna vlast prestane sa ovakvom politikom i da počne da vodi računa o antifašističkoj baštini. Trenutni odnos vlasti je sramotan – navodi LSV u saopštenju.

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije, kao i Udruženja antifašista Zrenjanina.

(BILSV, 02.10.2018)



Iz medija | Nedelja, 07. 04. 2013. | Komentara: 0

ČANAK: Došao je kraj jeftinim izgovorima

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je podršku državnom vrhu u Skupštini Srbije ukoliko se opredeli za nastavak evropskog puta. Lider LSV Nenad Čanak objašnjava da je „došlo vreme da Kosovo, koje je uvek predstavljano kao ’najskuplja srpska reč’, zapravo konačno prestane da bude najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspehe”.
Saopštenja | Subota, 06. 04. 2013. | Komentara: 0

Zabranite SNP Naši!

NOVI SAD, 6. april - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ustavni sud i sve ostale nadležne institucije da po hitnom postupku, momentalno zabrane rad SNP Naši.
Saopštenja | Subota, 06. 04. 2013. | Komentara: 0

Široka podrška za promenu Ustava

NOVI SAD , 6. april - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja najavu predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslava Vasina da će se zalagati za „širi okvir autonomije Vojvodine, ali bez obeležja državnosti“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook