Srbiji potrebna promena političkog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 24. 01. 2022. | Komentara: 0

Srbiji potrebna promena političkog sistema

ZRENJANIN - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da je prošlonedlejni referendum obavezujući, što znači da je Narodna skupština Republike Srbije dužna da potvrdi izglasanu promenu Ustava. Ona je predviđena u okviru pregovaračkog poglavlja 23 u procesu pristupanja Srbije EU. Struka i političari bili su podeljeni oko toga da li predložene izmene oslobađaju pravosuđe od političkih uticaja, dok se čini da građani nisu dovoljno upućeni u celu problematiku. To su, kako kaže Marton, i pokazali skromnom izlaznošću na referendum. 

LSV

- Ovaj referendumski proces, kao i svi prethodni. obilovao je deficitom transparentnosti. Javnost je bila uskraćena za ozbiljne debate pa temu izmene Ustava. U LSV-u smo posebno ogorčeni na činjenicu da se, umesto sveobuhvatne reforme političkog sistema, a samim tim i promenu lošeg, centralističkog Ustava, sve svelo samo na segment o pravosuđu - ističe Marton u izjavi za list „Zrenjanin“. 

Izmene najvažnijeg pravnog akta Srbije podržala je aktuelna vlast, dok je opozicija bila podeljena. Zbog toga se rezultati referenduma mogu tumačiti i kao provera rejtinga vlasti, napominje Marton. 

- Naravno, glasanje ne treba stavljati u potpunosti u okvir političke arene, ali je činjenica da je rezultat jasna poruka vlastodršcima da nezadovoljstvo građana raste. Opcija „ne" prevagnula je naročito u najvećim gradovima. Zrenjanin je u većoj meri od državnog proseka glasao protiv ustavnih promena, posebno u delu gradskih mesnih zajednica u kojima je opozicija snažnija - navodi Marton.


(SzILSV, 24.01.2022)




Odbori LSV | Subota, 16. 09. 2023. | Komentara: 0

Begović: Opozicija će pobediti na lokalnim izborima u Zrenjaninu!

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović zatražila je da se hitno objave imena napadača na Predraga Voštinića, građanskog aktivistu iz Kraljeva, koji je napadnut pre nekoliko dana. Ona je na 18. po redu protestnom skupu „Zrenjanin protiv nasilja“, koji je nazvala slobodnom zonom, navela da su svi koji su došli odabrali da budu slobodni. 
Saopštenja | Petak, 15. 09. 2023. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Pare sa pokrajinskog i lokalnog nivoa sele se u republički budžet. Tu praksu ćemo prekinuti posle demokratizacije i odlaska ove vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI iniciraće kod novog, demokratskog saziva Narodne skupštine Republike Srbije izmenu Zakona o bezbednosti u saobraćaju i izmeniti odredbu koja kaže da sva sredstva od novčanih kaznih u saobraćaju odlaze u republički budžet.
Saopštenja | Ponedeljak, 11. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton (LSV-VOJVOĐANI): Objaviti imena napadača na Predraga Voštinića

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI snažno osuđuje jučerašnji napad na Predraga Voštinića iz kraljevačkog Lokalnog fronta.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook