Šta će biti sa informisanjem na jezicima nacionalnih zajednica?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 29. 06. 2015. | Komentara: 0

Šta će biti sa informisanjem na jezicima nacionalnih zajednica?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga upitala je ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca na koji način je planirano da se osnivačka prava nacionalnih saveta prenesu na informisanje u lokalnim medijima, od kog novca će se to raditi i i da li postoji strategija kako će se odvijati informisanje na jezicima nacionalnih zajednica na lokalnom nivou.

LSV

Kako informišu RTV i RTS

Govoreći o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, ona je naznačila da je jasno šta radi javni servis u Vojvodini, šta radi javni servis Radio-televizije Srbije, kako se, na primer, u Srbiji informiše o položaju nacionalnih zajednica i na kojim jezicima informiše.

- Kada su bili izbori za nacionalne savete, Javni servis RTS je sa nekoliko minuta samo informisao da su izbori u toku. To je bila nedelja. Nijedan drugi termin nije bio obezbeđen, kao ni na jezicima nacionalnih zajednica. Samo je RTV informisala, i to ne samo na jezicima nacionalnih manjina, nego je imala čitave emisije o tome da su parlamentarni izbori za nacionalne manjine u toku. Pitam vas kako će teći informisanje na jezicima nacionalnih zajednica na lokalnom nivou. Činjenica je da osnivačka prava mogu da imaju nacionalni saveti, ali od kojih sredstava će oni to raditi? – upitala je Papuga.

Mediji nisu NVO

Nakon što joj je ministar Tasovac odgovorio da je povećan fond za projektno finansiranje na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da su u obavezi lokalne samouprave da prave takve budžete za medije koji su privatizovani, poslanica LSV je istakla da je činjenica da će se desiti da više od polovine, a možda i dve trećine lokalnih medija neće biti privatizovano.

- Šta će se desiti ako Informativni centar, na primer, u Kuli, koji postoji skoro 60 godina, ne bude privatizovan, a osim na srpskom informiše na 4 jezika?  Šta će se desiti sa informisanjem na jezicima nacionalnih manjina? A što se tiče projektnog finansiranja, mediji nisu nevladine organizacije da sredstva nekad stignu, a nekad ne stignu. Ne vidim kako će izgledati to finansiranje po projektima i po opštinama gde mediji neće biti privatizovani, koje neće niko da kupi – istakla je ona.

Olena Papuga je navela i da su poslanici LSV amandmanom tražili izmenu člana 142 koji bi omogućio da zaposleni u medijima čiji su izdavači poštovali rokove i na vreme započeli privatizaciju budu u ravnopravnom položaju u odnosu na one koji nisu ispoštovali rokove, koji nisu započeli privatizaciju i nisu dostavili dokumentaciju koja se od njih tražila.

(BILSV, 29.06.2015)



Izjave | Ponedeljak, 01. 07. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Postavljanjem Pahomija za mitropolita crkva uvredila svu decu i vernike

Unapređenjem Pahomija u mitropolita, Srpska pravoslavna crkva pokazala je koje vrednosti podržava, izdala je sve žrtve pedofilije i razočarala svoje vernike, kaže za Nova.rs advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik. 
Odbori LSV | Subota, 29. 06. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI: Građani se ne boje naprednjaka i njihovih zabrana

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva odgovornost lokalne vlasti u Kikindi, koja je sinoć zabranila održavanje festivala književnosti „Kikinda Short“, zbog, kako su naveli, „antisrpstva“ onih koji su predviđeni za govornike na festivalu.
Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook