Stojšić: Garantovati pravnu sigurnost investitorima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 03. 09. 2014. | Komentara: 0

Stojšić: Garantovati pravnu sigurnost investitorima

BEOGRAD – Problemi privrede Srbije strukturne su prirode i pojedinačna rešenja bez sistemskih promena i stvaranja ambijenta u kojem privreda može da funkcioniše nesmetano, neće biti značajnih promena, ocenio je danas poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić. 

LSV

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srbije, o predlogu vlade da za novog ministra privrede bude izabran Željko Sertić, poslanik tojšić je upozorio da se Srbija ove godine suočava sa negativnim privrednim rastom od -1 odsto i kursom evra koji iz dana u dan skače. Takođe, dodao je on, ceo realni sektor je talac finansijskog sektora, s obzirom da su nenaplativa potraživanja u bankama danas dostigla oko 30 odsto. 
– Postoje rešenja koja su primenjena u drugim zemljama, a to da je država izvukla praktično svu lošu aktivu iz banaka i konvertovala sva ta potraživanja u kapital, koji je kasnije privatizovala na tržištima kapitala koje mi, takođe, nemamo – ukazao je Stojšić. 

Prioritet pravna sigurnost investitora

Ukazujući na neophodnost stvaranja ambijenta u kojem privreda može da funkcioniše, Stojšić je istakao da je tu pre svega reč o pravnoj sigurnosti i tržištu kapitala koje ne postoji u Srbiji. Takođe, upozorio je da se priča o ekonomiji uvek svede na priču o kraju privatizacije, odnosno kako će se država “otarasiti” preduzeća koja su zaostala, a da niko nikada ne spominje kako će se generisati privredni rast kako bi se dostigao makar nivo industrijske proizvodnje iz osamdeset devete godine, koji je danas upola manji. Ukazao je i da je kreditni rejting Srbije trenutno BB minus, odnosno izrazito negativan. 
– Mi imamo sve makro pokazatelje koji su negativni: platno-bilansna pozicija, odnos uvoza-izvoza, budžetski deficit, privredni rast, nezaposlenost i tako dalje. Mislim da je ulaganje u mrežu sudova, u pravnu sigurnost, u katastar daleko važnija, možda čak i od deljenja subvencija strancima. Jer, rejting naše zemlje je zasnovan na tome da li ovde neko, kada uloži, ima pravnu sigurnost ili nema, za koje vreme može da dobije dozvole, za koje vreme može da se uknjiži, da li se stečaj stvarno sprovodi ili poverioci nemaju nikakva prava nego se pita isključivo stečajni upravnik – upozorio je Stojšić.

Bez podrške LSV

Ocenio je da ne može znati hoće li Sertić uspeti kao ministar, ali da mu na tom poslu želi mnogo sreće. Dodao je da bi trebalo održati sednicu skupštine na kojoj bi osim ministra privrede bio prisutan i ministar finansija i guvernerka Narodne banke, jer bez usaglašene fiskalno-monetarne politike nije moguće sprovesti reforme. 
– Da bi glasali za vaš izbor, potrebno da čujemo daleko detaljniju i iscrpniju analizu trenutne ekonomske situacije i strukturne i suštinske pravce razvoja celokupne ekonomske politike, a ne rešavanje samo pojedinih slučajeva. Svakako pozdravljam i dolazak Etihada i Air Srbije i gradnje “Beograda na vodi”, ali velika većina građana naše zemlje neće biti u prilici niti da leti tom aviokompanijom niti da kupi stanove od 8000 evra  po kvadratu u centru Beograda – rekao je Stojšić. Podsetio je da strani dug bivše Jugoslavije dostizao 26 ili 27 odsto njenog BDP-a, dok danas bivše republike ukupno imaju dug od oko 60 odsto BDP-a, i ocenio da danas plaćamo cenu toga što smo u proteklih 25 godina izgubili tehnologiju i tržišta.

Čekajući investitore

Poslanik LSV je upozorio i da je u Srbiji manir da se investitori čekaju, a da još uvek nemamo nijedan primer da je neko došao, investirao u Srbiju i zaradio.  
– Želimo da neko investira, ali da mu mi nametnemo uslove pod kojima će to da uradi. A što se tiče  toga da li ima neki privatan kapital ili nema to, na kraju krajeva, nije naš problem – ocenio je Stojšić. Kao jedno od rešenja, poslanik LSV je ponudio orijentaciju ka tržištu regiona i CEFTA.
– Priča da ćemo mi ugroziti izvoz Evropske unije na rusko tržište apsolutno je nerealna, s obzirom da ni komarce ne možemo da poprskamo, a ne da ugrožavamo izvoz prehrambene industrije EU na rusko tržište jer ne možemo ništa da proizvedemo ni u minimalnim količiniama. CEFTA je nešto što je realno, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, to mogu da budu naša tržišta – rekao je on. Stojšić je ponovio da je od izuzetne važnosti stvaranje pretpostavke za razvoj tržišta kapitala, kao i da je neophodno konačno raspretljati realni sektor od finansijskog.
– Ako treba, država treba da se pojavi kao jedini poverilac, emituje hartije od vrednosti i konvertuje dugove u kapital preduzeća i, ako treba, ponovo ih proda samo da se aktuelna situacija deblokira – istakao je Stojšić. On je u šali ukazao i da je ekonomska situacija u Srbiji takva da bismo mogli imati premijera koji je ujedno i ministar privrede i ministar finansija.
 
(BILSV, 03. 09. 2014)




Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.
Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook