Stojšić: Precizirati finansiranje odbrane od grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 17. 06. 2015. | Komentara: 0

Stojšić: Precizirati finansiranje odbrane od grada

NOVI SAD – Predlog zakona o odbrani od grada je generalno dobar jer je konačno došlo vreme da se ta nadležnost izmesti iz Ministarstva unutrašnjih poslova i vrati u nadležnost Hidrometereološkog zavoda, ali je neophodno sagledati način na koji će se to finansirati, jer će u protivnom biti samo prebacivanje odgovornosti sa jednog državnog organa na drugi, ocenio je juče narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić.

LSV

U izjavi za „Agrolink“ na Radio-televiziji Vojvodine, Stojšić je ukazao da je u predlogu zakona finansiranje vezano za premiju osiguranja tako što će se 10 procenata od premije osiguranja izdvajati za finansiranje protivgradne odbrane. 

Pokrajina da finansira protivgradnu odbranu

– Mi smo, kao Liga socijaldemokrata Vojvodine, dali amandman da se razmisli o drugačijem finansiranju, s obzirom da bi to trebalo da se veže u odnosu na porez na imovinu na poljoprivredno zemljište. Jer, godišnji budžet za adekvatnu odbranu od grada je nekih osam miliona evra, ali na način na koji je to sada predloženo ta sredstva neće biti dovoljna da se taj porez finansira. U protivgradnoj odbrani je važno da postoji i saradnja sa okolnim zemljama i između lokalnih samouprava i takođe smo predložili da i pokrajina uzme određeno učešće u tome – naveo je Stojšić. Dodao je da je do sada bio problem koordinacija iz jednog centra, ali problem je i nepostojanje strelaca, raketa, lansirnih rampi.
– Ne vidimo nijedan razlog zbog koga pokrajina ne bi imala pravo da obezbedi sva ta sredstva na njenoj teritoriji, jer znamo da je poljoprivreda u Vojvodini primarna grana – rekao je Stojšić. Poslanik LSV je dodao i da je važno depolitizovati ovu oblast, jer je važno da paori i poljoprivrednici ne budu žrtve eventualnog prepucavanja republičke i pokrajinske vlade. 
– To se danas često dešava, a kada se bavite poljoprivredom vama je bitno da se brzo reaguje, a ne da se čeka neki činovnik u Beogradu da sprovede nekoliko javnih nabavki, jer može da bude kasno. Ne možete adekvatno odgovoriti na pokrajinske prilike i samo smo pozvali nadležno ministarstvo da ipak, možda, sa pokrajinom uspostavi neki odnos. Te komunikacije koliko znam nije bilo, ali bi trebalo da se takva stvar koordinira između svih nivoa vlasti – navodi poslanik LSV podsećajući da se tokom prošlogodišnjih poplava videlo koliko je važna komunikacija između pokrajinskih i republičkih organa.
– U Vojvodini se pokazalo da postoji kapacitet, konkretno u Sekreterijatu za poljoprivredu i “Vodama Vojvodine“, da se izborimo sa elementarnim nepogodama, a grad je više nego tako nešto – dodaje on.

Osiguranje drugačije urediti

Stojšić kaže i da je po predlogu zakona predviđeno da se i osiguravajuće kuće uključe u protivgradnu zaštitu, ali da je, na žalost, izuzetno mali broj gazdinstava koja se osiguravaju, za razliku od drugih zemalja. 
– Kod nas same osiguravajuće kuće procenjuju kolika vam je šteta, što je takođe jedan nonsens. Dok se ta oblast ne uredi, moraju postojati alternativni izvori finansiranja za protivgradnu zaštitu – kaže Stojšić. Ukazao je i da ne bi trebalo da se smišljaju novi nameti poljoprivrednicima koji su već u teškoj situaciji. Govoreći o uključivanju lokalnih samouprava u finansiranje, s obzirom na sredstva koja dobijaju od zakupa držvanog zemljišta, Stojšić kaže da one već sufinansiraju rakete, pa čak i strelce, ali da je Državna revizorska institucija ui takvim slučajevima podnosila prijave protiv čelnika lokalnih samouprava zbog nenamenskog trošenja sredstava. 
– Mislim da je ovaj zakon prilika da se ta oblast konačno uredi i predviđeno je da u određenoj meri lokalna smaouprava može da sufinansira – dodao je Stojšić. 

(BILSV, 17. 06. 2015)




Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.
Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook