Tabla pojačava podele

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 11. 03. 2013. | Komentara: 0

Tabla pojačava podele

NOVI SAD - Poznato je da se Liga protivi svakoj rehabilitaciji kvinslinga i saradnika okupacionih snaga. Dakle mi tu imamo jedna principijelan, načelan stav koji nema veze sa mađarskom nacionalnom zajednicom, nego prosto odnosom fašizmu – izjavio je danas novinarima član Predsedništva LSV Tibor Vaš, komentarišući postavljanje spomen table honvedima u Telečki.

LSV

On je podsetio da je Skupština AP Vojvodine zatražila i od MUP-a dobila Informaciju o delovanju članova neformalnih grupa i pojedinaca s neonacističkim obeležjima na području Republike Srbije, u kojoj su pored Obraza navedeni i pokret 64 županije i honvedi. Na osnovu te informacije pokrajinski parlament je 20. decembra 2005. i zvanično zatražio zabranu „Obraza“, kao i onemogućavanje delovanja ostalih neformalnih ekstremističkih grupa.
- Liga se, podsetiću, protivila okupljanju honveda i 2004. i 2005.i upozoravali smo da je okupljanje pripadnika u Drugom svetskom ratu poražene mađarske okupacione vojske, provokacija koja unosi zebnju i nespokojstvo među građane višenacionlne Vojvodine i Srbije.
Danas, postavljanje table honvedima u Telečki ponovo unosi istu zebnju i zato me čudi da se to čini uz pomoć Republike Mađarske. Nisam siguran da postavljanje te table koristi bilo kome, a najmanje mađarskoj nacionalnoj zajednici.  U trenutku kada ima raznih pokušaja destabilizacije međunacionlne tolerancije, ovakav potez samo dosipa ulje na vatru. Sve i da ne izazove sukobe, sigurno je da pojačava podele – zaključio je Tibor Vaš.
 
(BILSV, 11.03.2013)



Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook