Tepić: Izborili smo se za poštovanje Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 14. 05. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Izborili smo se za poštovanje Ustava

NOVI SAD – Na javnoj raspravi o izmenama Zakona o sportu, održanoj nedavno u Novom Sadu,  izvojevana je važna pobeda za AP Vojvodinu i za lokalne samouprave, jer je od Ministarstva omladine i sporta dobijeno obećanje da će predložene sporne odredbe, koje bi narušile izvorne nadležnosti APV u oblasti sporta, biti brisane, istakla je sinoć pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na RTV-u, koja je bila posvećena izmenama Zakona o sportu, Tepićeva je napomenula da je celim jednim poglavljem u zakonu, koje ranije nije postojalo, a tiče se nadzora, pokušano uvođenje centalizacije u kontroli budžetiranja i odobravanja projekata, kako autonomnih pokrajina, tako i jedinica lokalne samouprave.
– To bi u praksi značilo da će Ministarstvo, preko svojih republičkih sportskih inspektora kontrolisati svaki ugovor, apsoluno sve što se odobrava na nivou pokrajine i lokalne samouprave. Takođe, i nužno posledično vezano za to jesu kaznene odredbe koje su zaista potpuni ekskluzivitet u negativnom smislu, koje ne postoje ni u jednom zakonu – navela je ona ukazujući da je bilo predviđeno da republički inspektor teritorijalnu autonomiju, odnosno jedinicu lokalne samouprave može da kazni sa dva miliona dinara zato što je procenio da su one nesavesno ili neblagovremeno odlučivale.
– Ako neko misli da se odlučuje na taj način što sednu kolege ujutro u kafanu, stave džak para i podele klubovima, on zaista ne zna o čemu govori. Imate situaciju u kojoj sa ovakvim rešenjima direktno derogirate i kršite Ustav i Zakon o državnoj upravi koji vam je i do sada dao sve mehanizme da kontrolišete poverene poslove – istakla je Tepićeva, uz ocenu da se na taj način uvodi policijski režim, za šta nema zakonskog uporišta.

Popravka postojećeg zakona

Govoreći o drugim aspektima zakona, ona je rekla da je reč o pokušaju poboljšanja postojećeg zakona iz 2011. godine, u segmentima u kojima se omanulo ili koji ne mogu na dobar ili kvalitetan način da se sprovedu. Pohvalila je segmente koji se tiču donosilaca odluka i finansiranje sporta, ali je upozorila i na drastično smanjenje sponzora i svih koji su ranije učestvovali u sistemu finansiranja sporta.
– Vi ste imali Lutriju Vojvodine, koja je mahom finansirala vrhunski takmičarski sport. Ona je ukinuta, centralizovana. Sada, po Zakonu o igrama na sreću, ni jedan jedini dinar ne ide u pokrajinski budžet – navela je ona. Upozorila je i na loše primere korišćenja postojećih budžetskih sredstava poput slučaja Pančeva, gde je od celokupnog budžeta za sporta od 100 miliona dinara, čak 50 miliona opredeljeno jednom porodičnom klubu.
– Svi mogu da se bave sportom, ali ne za državne pare, tu moramo da napravimo jako bitnu razliku. Svako ima pravo da se registruje, da se udružuje u saveze, udruženja, ali nigde ne piše da svako treba da bude na budžetu – rekla je Tepićeva dodajući da u Srbiji postoji oko 9.000 klubova, a u AP Vojvodini oko 3.000, te da svi pokušavaju da budu na budžetu.

Školski sport u fokusu


Govoreći o aktivnostima sekretarijata na čijem je čelu, Tepićeva kaže da je fokus na školskom sportu, ukazujući da je nemoguće talente i vrhunske sportiste, čemu se teži, otkriti samo u udruženjima građana, odnosno klubovima.
– Mi smo tu stavili fokus, da se iz masovnosti i bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću zbog zdravlja prevashodno, svakako moraju izdići i pronaći talenti. Ja mislim da fizičko vaspitanje i fizička aktivnost postoji zbog zdravlja i da nije slučajno ovaj predmet jedini u kontinuitetu od 1 do 8 razreda, pored matematike i maternjeg jezika. Dakle, mi stvaramo zdravu naciju, radno sposobno stavnoništvo. To je prevashodno cilj fizičke aktivnosti, a naravno, sve posle ide u prilog stvaranja vrhunskih rezultata – navodi ona. Složila se s tim da ne mogu svi da se uspešno bave sportom, ističući da je upravo zbog toga neophodno profesore, nastavnike i celu školsku zajednicu da uključi svu decu.
– Ne možete da trčite, ne možete da se bavite gimanstikom, ali možete da budete asistent sudiji ili treneru, da vodite navijače, da budete školski sportski novinar... Morate svu decu da uključite u školsku sportsku zajednicu – navela je ona. Kao jedan od velikih problema navela je i preraspodelu sportskih grana, odnosno njihovu kategorizaciju, jer ih sada ima preko 100 koje su prepoznate kao grane od značaja, a koje time stiču pravo da budu na budžetu.
– Mi uvek pitamo koja je razlika između prepoznate grane seoskog sporta i fudbala?  U čemu se razlikuje fudbal na selu i fudbal u gradu? Jer, crpeći budžetska sredstva za ove veštačke grane, značajne grane ostaju bez finansija – zaključila je pokrajinska sekretarka.
 
(BILSV, 14. 05. 2015)



Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.
Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook