Tepić: Za školski sport u APV 185 miliona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 16. 06. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Za školski sport u APV 185 miliona

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je danas da je resorni sekretarijat tokom prošle i početkom ove godine posvećeno radio na sprovođenju Strategije školskog sporta u AP Vojvodini, a posebno je istakla da je u tom pogledu revitalizovana Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine i urađena analiza sportskih objekata u vojvođanskim osnovnim školama, te pokrenut program "Aktivne škole" za koji se u prvoj godini akreditovalo osam škola.
 
LSV

110 škola bez fiskulturne sale
 
- Strategijom smo pokrenuli i program 'Sport plus' sa ciljem da našoj deci u školama predstavimo i ponudimo i nove sportove i dicipline, pa je tako u okviru njega održano i pokrajinsko prvenstvo u atletici za učenike od prvog do šestog razreda, a i stručno savetovanje na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje na temu uvođenja ritmičke gimnastike u školski program - kazala je Tepić na konferenciji za novinare. Ona je navela da analiza stanja sportskih objekata u osnovnim školama pokazuje, međutim, nezavidnu sliku.
 
- Došli smo do vrlo uznemirujućih podataka: da u Vojvodini 110 škola uopšte nema fiskulturnu salu, te da nijedna škola ne ispunjava aktuelne standarde koji su potrebni za sprovođenje fizičkog vaspitanja. To se uglavnom odnosi na bezbednost sala i na opremljenost rekvizitima koji su neophodni za pravilno izvođenje ovog predmeta. Resorni sekretarijat je zato poslednjih godinu i po dana uložio preko 185 miliona dinara u opremanje, sanaciju, adaptaciju školskih sala, kao i u dodatne programe raznih sekcija i ostalih učionica koje su namenje radu sa đacima - navela je sekretarka Tepić.
 
Prema njenim rečima, i nedavno završeni konkurs Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu "Aktivni raspust" takođe je deo Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini, na koji se prijavilo 132 škole, od kojih je podržano 54 sa kupnim budžetom od deset miliona dinara. Te škole, kako je dodala, tokom letnjeg raspusta će svojim đacima ponuditi kvalitetne sadržaje, od sportskih igara, preko ekoloških radionica, umetničkih, izviđačkih, pa sve do edukativnih izleta i obilazaka.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić odbacila je danas optužbe bivšeg službenika u tom sekretarijatu i predsednika Sportskog saveza Vojvodine Darka Parežanina da je zloupotrebljavala budžetski novac i odgovorila optužbama da je Parežanin otpušten s posla zbog nerada, prekoračenja ovlašćenja, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja potpisa.
 
Sekretarijat za omladinu i sport najtransparentniji
 
Tepić je na konferenciji za novinare kazala da je još u martu protiv Parežanina podnela krivičnu prijavu zbog falsifikovanja njenog potpisa i potpisa ugovornih strana. Dodala je da je prethodno u Pokrajinskom sekretarijatu za sport pokrenula disciplinski postupak protiv Parežanina, koji je rezultirao otkazom koji mu je uručen 2. aprila, nakon što je utvrđeno da nije izvršavao radne zadatke, da je prekoračio ovlašćenja i da je zloupotrebio službenu dužnost. Istakla je da su joj na njegovo krivično delo falsifikovanja ukazali zaposleni u lokalnoj administraciji u Somboru i Zrenjaninu, kada su ustanovili da je Parežanin nameštao ugovorne strane preheftanjem dokumenata
 
- Ovaj sekretarijat je jedan od najtransparentnijih u Pokrajinskoj vladi i nije mi jasno šta je Parežanin umislio. On je dobio odluku o otkazu nakon tromesečnog postupka o zloupotrebi položaja, koji je pokazao da dotični nije radio svoj posao. Ostalo je više od 100 otvorenih predmeta i finansijskih izveštaja koji su ostali zaključani u njegovom kabinetu, što je komisija pronašla tokom istrage. I to baš slučajno kada je reč o, na primer, njegovom bridž klubu - kaže Tepićeva.
 
Inspektori i tužilaštvo rade svoj posao
 
Na Parežaninove optužbe da je ona nad njim vršila mobing, Marinika Tepić je uzvratila pitanjem "da li se njegova zloupotreba službenog položaja može pretvoriti u mobing?" Dodala je da tužilaštvo i inspektori zaduženi za privredni kriminal rade svoj posao u vezi sa krivičnom prijavom protiv Parežanina. Odbacila je i Parežaninove optužbe da je favorizovala pojedine sportove, poput banatskih šora, i kazala da je taj sport registrovan kao tradicionalni sport od posebnog interesa za Srbiju, koji ove godine obeležava 15 godina postojanja i koji je i prethodnih godina, kada ona nije bila na čelu sekretarijata, dobijao materijalnu podršku Pokrajinske vlade.
 
Marinika Tepić je odbacila i Parežaninove optužbe da je favorizovale pojedine fudbalske klubove, poput Dinama 1945 iz Pančeva i Sloge iz Temerina, i kazala da je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu "jedan od najtransparentnijih organa izvršne vlasti u Srbiji", te da je sve proverljivo već i na samom sajtu tog sekretarijata. Ona je upitala po kom osnovu je Parežanin danas držao konferenciju za novinare u prostorijama Sportskog saveza Vojvodine i ocenila da je to zloupotreba te nevladine organizacije.
 
(BILSV, 16.06.2015)




Izjave | Četvrtak, 27. 06. 2024. | Komentara: 0

Vlast želi da ućutka svakog ko drugačije misli

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik objašnjava da se u slučajevima, kakav je zabrana ulaska u našu zemlju Feđi Štukanu, najčešće radi o diskrecionim ovlašćenjima, što znači da se ona sprovode bez kontrole i bez objašnjenja, a to vlast u Srbiji zloupotrebljava.
Saopštenja | Utorak, 25. 06. 2024. | Komentara: 0

Vučiću delfinarijum u Beogradu bitniji od pijaće vode za građane Vojvodine

Liga socijaldemkrata Vojvodine – VOJVOĐANI podseća predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da 800.000 građana Vojvodine nema ispravnu pijaću vodu.
Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook