Teško naći većinu za izmenu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Teško naći većinu za izmenu Ustava

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas, povodom pet godina od proglašenja Ustava Srbije, da Ustav ima brojne manjkavosti i da ne odgovara potrebama gradjana Vojvodine, ali da će biti teško naći većinu za njegovu izmenu.

Aleksandra Jerkov

Jerkov je rekla da je za LSV sporan ustavni položaj Vojvodine, navodeći da je "sramna" odredba prema kojoj pokrajini pripada sedam odsto iz republičkog budžeta pri čemu, kazala je, "nije jasno na koji način, ko i kada taj novac treba da obezbedi".

- LSV se zalaže i da novim ustavom Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, kao i izvorne prihode i imovinu - kazala je Jerkov. Ona je navela i da je jedna od velikih manjkavosti Ustava to što je za njegovu promenu potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika u parlamentu.

- Ne vidimo način da se nadje dvotrećinska većina ni oko jedne stvari koja treba da bude promenjena, jer mnoge stranke imaju zamerke oko različitih stvari i nijedna nema dovoljnu većinu - ocenila je Jerkov. Ona je dodala da će Ustav morati da se menja kada Srbija bude u mogućnosti da udje u EU zbog odredbe po kojoj su u Srbiji važeća samo ona međunarodna akta koja su ratifikovana u Srbiji.

- To znači da kada Srbija bude želela da postane članica EU ili će morati da menja Ustav ili neće moći da primenjuje zakone EU bez ratifikacije i Ustav će u tom momentu postati najveća prepreka ulasku Srbije u EU - kazala je Jerkov.

(BILSV, 08.11.2011.)



Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad da pokaže da je tolerantan grad

NOVI SAD - Novi Sad ima priliku da pokaže kako je još tolerantan grad koji može da ima problem s onim što je na bilbordu, ali neće nasiljem reagovati na to " izjavila je za današnji Nacionalni građanski portparolka LSV Aleksandra Jerkov povodom bilborda, koji su se pojavili u Novom Sadu, a na kojima se dva muškarca odnosno dve žene zaklinju na vernost jedno drugom.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook