Teslina urna jeste spomenik nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 05. 2016. | Komentara: 0

Teslina urna jeste spomenik nauci

Novi Sad, 31. maj - Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama. Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha.

 

Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta.

 

Pokušaja SPC da to izdejstvuje, bilo je i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i njegova rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen. Međutim, činjenica da patrijarh u to sada upliće predsednika države, posebno zabrinjava.

 

Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo – ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo.

 

Ukoliko se to sada dogodi, to ne bi bio jedan u nizu rezultata Nikolićevog gaženja Ustavom definisanog načela sekularnosti države, niti jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota.

 

Biro za informisanje 

Lige socijaldemokrata Vojvodine




Iz medija | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Pajtićeva vlada urušava institucije

NOVI SAD - Dešavanja oko takozvanih vojvođanskih amandmana na zakon o javnoj svojini dokaz su da izvršna vlast u Vojvodini u velikoj meri radi na destrukciji Skupštine Vojvodine i na taj način se, u stvari, rastaču pokrajinske institucije, a to je veoma opasan proces.
Izjave | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Ligin amandman omogućuje više imovine za Vojvodinu

BEOGRAD - Narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov optužila je danas, tokom skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da izaziva krizu Vlade, komentarišući ocenu poslanika te stranke Pastora Balinta kojij je rekao da je skandalozno što je usvojen jedan od amandmana LSV na taj zakon.
Iz medija | Četvrtak, 22. 09. 2011. | Komentara: 0

Vojvodina traži svoje

Intervju Nenada Čanka, predsednika LSV u nedeljniku NIN

BEOGRAD - On nije separatista. Da jeste znao bi šta treba da radi. Nije promenio ideologiju, i nije postao četnik. Bradu ne brije jer su mu zabranili - lekari, sve dok rane od ovčijih boginja u potpunosti ne zarastu. Da se on pita, ruski ambasador bi bio proteran, a Vojvodina bi imala autonomiju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook