Teslina urna jeste spomenik nauci

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 31. 05. 2016. | Komentara: 0

Teslina urna jeste spomenik nauci

Novi Sad, 31. maj - Urni Nikole Tesle mesto je u muzeju s njegovim imenom i njegovom zaostavštinom, gde počiva godinama. Njeno premeštanje nije i ne može biti stvar odluke susreta predsednika države i patrijarha.

 

Teslina urna nije samo neizostavni deo zbirke tog muzeja, nego i svetski spomenik nauci, koji se ne premešta.

 

Pokušaja SPC da to izdejstvuje, bilo je i pre dve godine, kada su se tome usprotivili i njegova rodbina, Muzej Nikole Tesle i naučna javnost, pa je čitav postupak zaustavljen. Međutim, činjenica da patrijarh u to sada upliće predsednika države, posebno zabrinjava.

 

Prošli put smo rekli, a danas ponavljamo – ako neko želi da Tesli gradi spomenik u porti hrama, neka gradi. Ali premeštati urnu iz muzeja, apsolutno je nedopustivo.

 

Ukoliko se to sada dogodi, to ne bi bio jedan u nizu rezultata Nikolićevog gaženja Ustavom definisanog načela sekularnosti države, niti jedna u nizu blamaža predsednika države. To bi bila svetska sramota.

 

Biro za informisanje 

Lige socijaldemokrata Vojvodine




Događaji | Ponedeljak, 09. 05. 2011. | Komentara: 0

Prva regionalna sednica Parlamenta mladih Srbije u Skupštini APV

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine danas je održana prva regionalna sednica Evropskog parlamenta mladih Srbije, na kojoj je učestvovalo oko 50 srednjoškolaca. Među učesnicima današnjeg zasedanja Evropskog parlamenta mladih bili su učenici novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Sekulić, Laza Kostić, Karlovačke gimnazije i učenici srednjih škola Isidor Bajić, Elektro-tehničke i Ekonomske škole u Novom Sadu.
Izjave | Ponedeljak, 09. 05. 2011. | Komentara: 0

Bez razgovora o pokrajinskim izborima

NOVI SAD - Komentarišući najave da bi pokrajinski izbori mogli biti raspisani u septembru ili decembru, odvojeno od republičkih, potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević, koja je i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, rekla je za Dnevnik da ne očekuje izbore u Pokrajini pre proleća 2012. godine.
Izjave | Nedelja, 08. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Žrtve su prioritet

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak podržao je danas svojim potpisom osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ (REKOM). Ističući da istina i zagađenje nemaju granice, Čanak je rekao da su ovi prostori zagađeni lažima zbog čega je neophodna jedna ovakva zajednička akcija.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook