Trudnička nadoknada ni za polovinu potrošačke korpe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 15. 11. 2011. | Komentara: 0

Trudnička nadoknada ni za polovinu potrošačke korpe

ZRENJANIN - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, jer pokrajinski ne postoji, prosečna zarada u Republici Srbiji je ispod 39.000 dinara, a u gradu Zrenjaninu ispod 35.000 dinara. Problem je utoliko veći, jer je za prosečnu potrošačku korpu za tročlanu porodicu potrebno izdvojiti preko 55.000 dinara.

Marko Stanimirović

Ukoliko je pritom i žena na trudničkom bolovanju, ona dobija 65 % od plate, a ako je nezaposlena tada joj ne sleduje nikakva nadoknada - izjavio je na danas Marko Stanimirović, regionalni koordinator Lige socijaldemokrata Vojvodine za Srednji Banat. On je dodao da se svake godine rodi sve manje beba, pa je tako u 2010. u Zrenjaninu rođeno 1054, a do 15. novembra ove godine rođeno je 900 beba. Prema njegovim rečima, ovu činjenicu možemo pripisati i velikoj stopi nezaposlenosti. Marko Stanimirović je podsetio da je Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina prošlog utorka predala inicijativu svim Odborničkim grupama, i pozvala ih da podrže i priključe se inicijativi da trudnicama zrenjaninske opštine od 1. januara 2012. godine, iz gradskog budžeta bude isplaćivana razlika između iznosa zarade iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, do punog iznosa plate, kada nisu na bolovanju tj. da se poveća naknada za trudničko bolovanje sa 65 na 100 odsto, kao i da nezaposlenim porodiljama, iz gradskog budžeta bude isplaćivana mesečna nadoknada u visini minimalne zarade u Republici Srbiji, dok im dete ne napuni prvu godinu života.

- Ne vidimo ni jedan razlog zbog kojeg ova inicijativa ne bi bila podržana od strane svih odbornika, jer smatramo da ovo pitanje nije političko, već da je potrebno prevazići sve razlike zarad dobrobiti građanki i građana Zrenjanina i socijalne odgovornosti prema njima - zaključio je Marko Stanimirović.

(BILSV, 15.11.2011.)



Izjave | Subota, 26. 05. 2012. | Komentara: 0

Nikolić bez uticaja na funkcionisanje APV

NOVI SAD – Komentarišući promenu na čelu države i da li će ona uticati na rad Skupštine i Vlade AP Vojvodine, potpredsednica Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević podsetila je u emisiji „Politbiro“ na RTV Vojvodine da je Tomislav Nikolić neko ko ima radikalsku predistoriju, neko ko se zalagao za ukidanje autonomije Vojvodine i neko ko je koristio svaku priliku da kritikuje Vojvodinu.
Saopštenja | Subota, 26. 05. 2012. | Komentara: 0

Deseti napad na prostorije LSV u Pančevu

NOVI SAD, 26. maj –  Nepoznati počinioci razbili su noćas oko ponoći kamenicom prozor na prostorijama Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Pančevu, što je deseti napad na taj odbor u protekle tri godine.
Izjave | Petak, 25. 05. 2012. | Komentara: 0

Čanak: Srbija ponovo postala zemlja rizika

BEOGRAD – Na političkoj sceni Srbije na delu je svojevrsni politički svingeraj u kome se svako sa svakim dogovara kao da ne postoje ubeđenja i odgovornost, ocenio je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu Tanjugu i poručio da se mora prekinuti sa "burazerskom politikom beogradske čaršije" koja je dovela do ukupne degradacije političkog sistema, vere u insitucije i nepoverenja građana u političke elite.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook