Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 08. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlasti u Srbiji protiv lokalnih samouprava

Novi Sad, 08. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će pomoć za podizanje kapaciteta lokanih samouprava, koju naša država dobija od Saveta Evrope, pozitivno uticati i na vlast, koja u svom radu u potpunosti zanemaruje potrebu za decentralizacijom.

LSV

Savet Evrope će početkom 2019. godine Srbiji donirati još četiri miliona evra i tako gradovima i opštinama u Srbiji pomoći u cilju podizanja kvaliteta rada lokalnih samouprava.

Nažalost, godinama unazad, vlasti naše zemlje ne čine ništa da bi osnažili poziciju ovog nivoa vlasti.

Lokalna samouprava u našoj zemlji postoji samo na papiru, a stanje je iz godine u godinu sve teže.

Gradovi i opštine su, gotovo u potpunosti, postali servis centralnih vlasti, te je svaka autonomna politika postala nemoguća.

Odnos prema lokalnim samoupravama najbolje se uočava po pitanju javnih finansija države.

Izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava iz 2016. godine, gradovima i opštinama su dodatno umanjena sredstva, tako da danas Autonomna Pokrajina Vojvodina i sve lokalne samouprave zajedno učestvuju sa svega devet odsto u ukupnim javnim finansijama države.

Lokalne vlasti se na taj način dovode u katastrofalnu poziciju. Naravno, jasno je da je želja vlasti da se Autonomna Pokrajina Vojvodina, te gradovi i opštine, pokažu nesposobnim da rešavaju probleme, a da Vlada Srbije, koja raspolaže sa 91% državnih para, u očima građana, bude „spasilac“ koji rešava sve probleme.

Takva politika je nedopustiva!

LSV će i dalje insistirati na potpuno drugačijem pristupu raspodeli javnog dinara, jer  smatramo da je centralizovanje javnih finasija veoma pogrešno.

Potrebna su nam nova, mnogo kvalitetnija ustavna i zakonska rešenja. To je preduslov za kreiranje uspešnih lokalnih samouprava.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Zdenko Kolar




Izjave | Ponedeljak, 08. 04. 2013. | Komentara: 0

Značajne odluke o Vojvodini treba da donosi Skupština APV

NOVI SAD – Povodom najave da će u sredu biti doneta deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nijedna deklaracija u Skupštini AP Vojvodine koja se zalaže da se dostignuti nivo autonomije Vojvodine garantuje ili poveća ne može proći bez dignutih ruku poslanika LSV.
Saopštenja | Nedelja, 07. 04. 2013. | Komentara: 0

LSV za brže evropske integracije

NOVI SAD, 07. april - Predsednik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i Bojan Kostreš razgovarali su danas u Beogradu sa predsednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.
Iz medija | Nedelja, 07. 04. 2013. | Komentara: 0

ČANAK: Došao je kraj jeftinim izgovorima

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je podršku državnom vrhu u Skupštini Srbije ukoliko se opredeli za nastavak evropskog puta. Lider LSV Nenad Čanak objašnjava da je „došlo vreme da Kosovo, koje je uvek predstavljano kao ’najskuplja srpska reč’, zapravo konačno prestane da bude najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspehe”.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook