Vojvodini dati nadležnosti u protivgradnoj odbrani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 16. 06. 2015. | Komentara: 0

Vojvodini dati nadležnosti u protivgradnoj odbrani

BEOGRAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić najavio je danas da će poslanici LSV podržati predloženi zakon o zaštiti od grada, ističući da se prema zakonskim rešenjima iz oblasti poljoprivrede ne odnosima ni blizu onoga koliko ona doprinosi bruto društvenom proizvodu. U načelnoj raspravi o ovom zakonu, on je pozdravio uopšte inicijativu da se oblast protivgradne zaštite uredi i na pravi način reguliše. 

LSV

Oblaci i voda ne poznaju granice

- Ono što je izuzetno važno je da imamo na umu to da ova tema ne treba da se politizuje. Mislim da treba da se i debirokratizuje i da bude maksimalno efikasna odbrana od grada, s obzirom na to da vrlo dobro znamo da u poljoprivredi ne možemo da čekamo. Meteorološki uslovi su nešto na šta se mora reagovati pravovremeno i siguran sam da paori i poljoprivrednici širom Srbije i u Vojvodini neće biti blagonakloni ako budu morali da čekaju da nekakav činovnik u Beogradu deset puta sprovodi javnu nabavku i udara pečat, a vremenske prilike su takve da im uništavaju rod i nanose materijalnu štetu – ukazao je Stojšić.

Najavio je i da je poslanička grupa Lige podnela nekoliko amandmana, te da smatra da AP Vojvodina mora imati nadležnosti u ovoj oblasti. 

- S obzirom na to da vi morate u ovoj oblasti biti u sadejstvu sa okolnom regijom, odnosno zemljama, kada branite svoj prostor, odnosno zasejavate jezgra radi kristalizacije gradonosnih oblaka, vi praktično štitite teritoriju koja je susedna, odnosno vaše komšije praktično štite vas. S obzirom na to da oblaci, kao ni vode ne poznaju granice, mislim da se možemo složiti oko toga da mora postojati saradnja sa okolim zemljama i okolnim regijama. Kada smo imali prošle godine poplave, itekako smo pokazali da pokrajinske institucije mogu da se izbore sa prirodnim nepogodama. I ne vidimo nijedan razlog zašto se ne bi opredelila namenska sredstva unutar i pokrajinskog budžeta da mogu da sufinansiraju rad, opremanje, održavanje mreže, lansirne stanice, strelce itd. kada već, ubiraju deo prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta koji ide u pokrajinski budžet, a novim zakonom o zemljištu će biti predviđeno da se deo tih sredstava upravo i iskoristi za finansiranje protivgradne odbrane – naglasio je Stojšić.

Finansiranje od poreza na poljoprivredno zemljište

Napomenuo je da je finansiranje najsporniji deo zakona, s obzirom na to da Republički hidrometeorološki zavod nema dovoljno sredstava za tako nešto i uglavnom zavisi od milosti ili nemilosti aktuelnog ministra finansija, da li će se opredeliti dovoljno sredstava ili neće. 

- Mi smo smatrali da šema koja se odnosi na finansiranje preko premije osiguranja apsolutno nedovoljna i predložili smo amandmanom da se 10 posto poreza na imovinu, koja se tiče poljoprivrednog zemljišta, namenski opredeli za finansiranje protivgradne odbrane, jer bi na taj način svi koji imaju poljoprivredno zemljište učestvovali u finansiranju protivgradne odbrane – dodao je poslanik LSV.

Đorđe Stojšić je apelovao na predlagača zakona da podrži amandmane poslanika LSV, naročito one koji se odnose na ugovor AP Vojvodine, jer, kako je rekao, ne misli da poljoprivrednici treba da budu žrtve nekakvih političkih prepucavanja republičke i pokrajinske vlasti. 

- Apsolutno sam siguran da postoje kapaciteti unutar Pokrajinske vlade da doprinesu budućem osavremenjavanju ovog sistema, koji je više nego zastareo i za koji su potrebna velika finansijska sredstva – naglasio je on i ponovio da će poslanička grupa LSV podržati zakon. 

(BILSV, 16.06.2015)




Saopštenja | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Delegacija LSV - VOJVOĐANI na komemoraciji u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI boravila je danas u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.
Izjave | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Vreme je da se okrenemo saradnji i reformi Srbije

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš kaže za Danas da je ekspanzionizam kao koncept politička ideja koja se kao bumerang vrati onom narodu koji je pokreće na najgori mogući način.
Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Stajemo u zaštitu Nenada Kulačina

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI osuđuje pretnje koje su upućene novinaru i kolumnisti Nenadu Kulačinu.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook