Vojvodini preneti ingerencije nad obrazovanjem na jezicima nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 26. 09. 2015. | Komentara: 0

Vojvodini preneti ingerencije nad obrazovanjem na jezicima nacionalnih zajednica

NOVI SAD, 26. septembar - Evropski dan jezika, 26. septembar, učenici koji su pripadnici nacionalnih zajednica ponovo dočekuju bez kompletnih udžbenika. 
LSV


Službena upotreba jezika i pisma se često svodi na puko ispisivanje naziva gradova i mesta na više jezika, iako u zakonu jasno stoji šta sve i gde se još sve mora ispisivati jezikom i pismom nacionalne zajednice. 

Prava nacionalnih zajednica se nedovoljno poštuju i u radu državnih organa, pa problema ima čak i kod pukog ispisivanja ličnog imena u dokumentima. Pored toga, sve je više teškoća i u informisanju jer privatizacija lokalnih medija vodi u smanjenje minutaže programa na jeziku zajednica.

Ukratko, rešenja propisana Ustavom i zakonima često su samo mrtvo slovo na papiru, a to ne doprinosi negovanju i unapređenju vojvođanske višejezičnosti.

Višejezičnost u Vojvodini se mora institucijalno osnaživati i zato je neophodno sistemsko rešenje problema u ovoj oblasti. 

Svi navedeni problemi se mogu izbeći, ako se AP Vojvodini prenesu i vrate ingerencije sa republičkog nivoa u ovoj oblasti, jer postojeće nisu dovoljne da se na kvalitetan način radi na poboljšanju stanja.


Aleksandar Marton
pokrajinski poslanik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Vrščani su uvek bili protiv mržnje, netolerancije i fašizma

Povodom 80 godina od oslobođenja Vršca od fašizma, sa ponosom se sećamo hrabrosti i žrtava onih koji su položili svoje živote za slobodu. Naši preci su pokazali neustrašivost, ujedinjeni u borbi protiv zla koje je pretilo da uništi sve ono što je svetlo i plemenito u ljudima.

Odbori LSV | Sreda, 02. 10. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninski naprednjaci se stide antifašističke borbe

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je sramota što lokalna naprednjačka vlast već godinama zanemaruje Dan oslobođenja Zrenjanina u Drugom svetskom ratu.
Saopštenja | Utorak, 01. 10. 2024. | Komentara: 0

Kostreš čestitao DPS-u pobedu na izborima u Podgorici i Kotoru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš uputio je danas čestitku predsedniku Demokratske partije socijalista Danijelu Živkoviću povodom pobede DPS-a na lokalnim izborima u Podgorici i Kotoru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook