Vreme je za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2015. | Komentara: 0

Vreme je za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji

Novi Sad, 25. novembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da baš na današnji dan, kada je Vojvodina voljom slovenskog dela stanovništva odlučila da se prisajedini Kraljevini Srbiji pre 97 godina, upozori da je vreme za definisanje položaja Vojvodine u Srbiji, jer će samo na taj način biti garantovana stabilnost našeg društva i zaustavljanje pogubnog centralizma koji je devastirao Vojvodinu.

LSV
 
LSV zbog toga zahteva da što pre bude otvorena rasprava o promeni Ustava Srbije, koji mora da bude izmenjen do kraja 2017. godine, prema Akcionom planu koji je samoj sebi postavila država Srbija. U novom ustavu istorijski utemeljena autonomija Vojvodine mora da bude definisana tako da novim konstitucionalnim aktom budu garantovani zakonodavna, sudska i izvršna vlast, izvorni prihodi i imovina.
 
Samo na taj način može i mora biti poništen ustavni puč iz 1988. godine kada je Miloševićev režim na ulici, nasiljem ukinuo autonomiju Vojvodine. Autonomija Vojvodine je njeno stečeno pravo koje mora da joj bude vraćeno. Samo suštinski autonomna Vojvodina može da garantuje prosperitet i zaštitu prava svim građanima Vojvodine.
 
Sve dosadašnje vlasti u Beogradu, od 1988. do danas, a i pre toga u nekoliko istorijskih ciklusa, odnosili su se prema Vojvodini kao prema kolonijalnom području. Zna se kakva je sudbina kolonijalnih odnosa i zbog toga podsećamo da je Vojvodina uvek bila i biće spremna na dijalog o svim pitanjima, a pre svega o onim koja se tiču njenog statusa i sa njim povezanim kvalitetom života i pravima svih njenih građanki i građana.
 
Dušan Jakovljev
Predsednik Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Izjave | Nedelja, 10. 04. 2011. | Komentara: 0

LSV traži izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenuće u narednih nekoliko dana inicijativu kojom će tražiti od Vlade Srbije da hitno ukine odredbu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na osnovu koje su poljoprivrednici obavezni da svake godine registruju traktore i ostala poljoprivredna vozila, istakla je danas portparolka LSV Aleksandra Jerkov.
Izjave | Nedelja, 10. 04. 2011. | Komentara: 0

Jovanović primio borce Prve i Druge vojvođanske udarne brigade

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović primio je danas u gradskom parlamentu delegaciju Sekcija boraca Prve i Druge vojvođanske udarne brigade. Jovanović je osmoro boraca Prve i Druge vojvođanske udarne brigade, povodom obeležavanja 68-godišnjice formiranja Prve vojvođanske udarne brigade. Ona je formirana na današnji dan - 11. aprila 1943. godine, a nekoliko dana posle nje, 20. aprila, i Druga vojvođanska udarna brigada.
Izjave | Subota, 09. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Srbija ne prepoznaje manjine kao potencijal

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da Srbija još ne prepoznaje manjine kao potencijal društva.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook